Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
När skandinaver och indianer möttes på prärien
Tis 03 jun 2014 kl 12:10
Från mitten av 1800-talet och framåt lämnade många fattiga jordbrukare steniga jordar i Skandinavien för att söka lyckan i det stora landet i väster. Men inte sällan hade marken de erbjöds stulits från... indianerna.

I USA sades gatorna vara täckta med guld och vem som helst kunde gratis få ett stycke bördig jord för att försörja sin familj.

Verkligheten visade sig dock vara en annan. Det var tungt arbete från morgon till kväll och i norra USA, Minnesota och North Dakota, dit de flesta svenskarna sökte sig, var klimatet ofta minst lika bistert som hemma. Dessutom kunde marken ligga i indianreservat, stulet från indianerna.

I en ny bok - "Encounter on the Great Plains" - på svenska "Möte på prärien" beskriver den amerikanska historieprofessorn Karen V Hansen hur utfattiga svenskar och likaledes fattiga indianer ställdes mot varandra i kampen för överlevnad.

Idag berättar frilansjournalisten Jon Thunqvist om de invandrade skandinaviernas historia i norra USA.

Medverkar i programmet gör Karen V Hansen, professor i historia vid Brandeis University, Gunlög Fur, professor i historia vid Linneuniversitet, Eunice Davidson, siouxindian som växte i reservatet Spirit Lake i delstaten North Dakota samt hennes man Dave Davidson vars farfar kom till USA från Norge 1904.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Jakten pågår för fullt efter ett klimatsmart drivmedel framtaget ur skogens restprodukter. Flera olika satsningar görs på att utveckla nya metoder att omvandla skogens lignin till bränsle åt våra...

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten?

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".