Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
När skandinaver och indianer möttes på prärien
Tis 03 jun 2014 kl 12:10
Från mitten av 1800-talet och framåt lämnade många fattiga jordbrukare steniga jordar i Skandinavien för att söka lyckan i det stora landet i väster. Men inte sällan hade marken de erbjöds stulits från... indianerna.

I USA sades gatorna vara täckta med guld och vem som helst kunde gratis få ett stycke bördig jord för att försörja sin familj.

Verkligheten visade sig dock vara en annan. Det var tungt arbete från morgon till kväll och i norra USA, Minnesota och North Dakota, dit de flesta svenskarna sökte sig, var klimatet ofta minst lika bistert som hemma. Dessutom kunde marken ligga i indianreservat, stulet från indianerna.

I en ny bok - "Encounter on the Great Plains" - på svenska "Möte på prärien" beskriver den amerikanska historieprofessorn Karen V Hansen hur utfattiga svenskar och likaledes fattiga indianer ställdes mot varandra i kampen för överlevnad.

Idag berättar frilansjournalisten Jon Thunqvist om de invandrade skandinaviernas historia i norra USA.

Medverkar i programmet gör Karen V Hansen, professor i historia vid Brandeis University, Gunlög Fur, professor i historia vid Linneuniversitet, Eunice Davidson, siouxindian som växte i reservatet Spirit Lake i delstaten North Dakota samt hennes man Dave Davidson vars farfar kom till USA från Norge 1904.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Ons 20 sep kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 19 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 18 sep kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".