Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Trygghet ger framgångsrik forskning i Danmark
Tor 12 jun 2014 kl 12:10
Danmark lägger bara drygt hälften så mycket pengar på forskning som Sverige. Ändå har man gått förbi Sverige när det gäller att göra forskning som uppmärksammas av andra forskare i världen.

Vetandets värld gör en resa genom framgångsrika forskningsländer i Europa och slutar med Danmark. Danmark lägger bara drygt hälften så mycket pengar på forskning som Sverige och så har det sett ut de senaste två decennierna.

Produktivitet per investerad krona skiljer inte mycket mellan länderna: Antalet danska forskningsartiklar ligger på ungefär två tredjedelar av den svenska produktionen. Ändå har Danmark de senaste tio åren gått om Sverige när det gäller forskningens genomslag, det vill säga hur många gånger artiklarna citeras av andra forskare.

I Köpenhamn träffar vi svenske Fredrik Melander som arbetar på det danska forskningsministeriet. Enligt honom är det de stora självständiga universiteten som är kärnan i den danska framgångssagan. Jane Volbaek-Nielsen på Danmarks tekniska högskola framhåller forskarnas anställningstrygghet och samarbetsklimatet.

På Niels Bohr-institutet träffar vi Lise Arleth som ser fram emot den nya byggnaden som ska göra det tvärvetenskapliga samarbetet ännu lättare. Och den unga australiensiskan Gemma Solomon har sökt sig till Danmark just på grund av landets starka ställning som liten forskningsnation i ett stort Europa.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Ons 20 sep kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 19 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 18 sep kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".