Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Skeppet Vasa bräckligare än man tidigare trott
Fre 14 sep 2012 kl 12:10
Skeppet Vasas trä är mycket mer nedbrutet än vad man tidigare har känt till och hållfastheten i trät är bara hälften av vad den en gång var. Att det inte upptäckts förrän nu är bland annat för att virket... ser välbevarat ut även i mikroskop. Det krävdes många och noggranna mätningar och fysikaliska experiment på provbitar från skeppet Vasa, som jämfördes med nya bitar av ekträ, för att upptäcka bristerna.

– Det var omöjligt att skilja dem åt i mikroskop, de nya ekbitarna och Vasa-trät, så jag är glad att jag hade märkt upp bitarna noggrant, säger Ingela Bjurhager, som är forskare i tillämpad mekanik och den som gjorde de fysikaliska experimenten.

Att trät var nedbrutet kommer egentligen inte som någon överraskning, men att trät i genomsnitt bara hade 50 procent av hållfastheten kvar och att det på sina ställen var så nedbrutet att bara 20 procent av hållfastheten fanns kvar överraskade forskarna. En fråga som både kemister och fysiker nu försöker svara på är var i den här nedbrytningsprocessen vi står, om det vi ser i dag bara är resultatet av en avstannande process eller om det är något som kommer att bli värre.

För att Vasa ska kunna stå kvar i de 1000 år som Vasa-museets forskningssamordnare har utlovat krävs det nu att de gör en noggrann översyn av skeppets nuvarande uppstöttning och inom några år byter ut den helt. Exakt hur en ny ställning till Vasa-skeppet ska se ut är något som forskare på KTH, SLU och Uppsala universitet har börjat titta närmare på, men det är ett helt forskningsprojekt i sig, som än så länge bara är i sin linda.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".