Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna
Midsommarspecial: Hela historien om konflikten på Norra Skåne
Sön 22 jun 2014 kl 18:00
Midsommarspecial: Hela historien om konflikten på Norra Skåne Vi har under det senastse året berättat en hel del om hur viktig lokaljournalistiken är och om hur utmanad den är. För det är kanske lätt... att tro att det är i de stora riks-medierna som de publicistiska striderna blir som skarpast. Men på många sätt är det tvärtom. Som grävande reporter på lokaltidning finns en press i att varje dag öga mot öga tvingas möta dom som man granskat vid kassan på Konsum eller i kapprummet på dagis. Förra veckan samlades 100 grävande journalister och lika många intresserade ortsbor i Hässleholm för att diskutera hur man bäst granskar kommuner och lokalpolitiker. Bakgrunden är förstås det som utspelat sig och fortfarande utspelar sig på tidningen Norra Skåne. Tidigare i våras tvingades den grävande kommunreportern Berit Önell bort från sitt uppdrag efter påtryckningar från lokala politiker. Fackklubben på Norra Skåne och Skånska dagbladet har också hållit sammanlagt tre omröstningar om medlemmarnas förtroende för chefredaktören Mimmi Karlsson Bernfalk. Den senaste gjordes med anonyma röstsedlar och 94 procent svarade att de inte hade något förtroende för henne. De centrala förhandlingarna mellan journalistförbundet och Norra Skåne när det gäller Berit Önell slutade i oenighet och nu kommer facket göra en juridisk utredning för att se om de ska ta fallet vidare till domstol. När Norra Skånes ägare bolaget Skånska dagbladet och andelsföreningen Skånska tidningsföreningen vardera hade stämma i mitten av maj tystades alla försök att ta upp situationen. Andelsägaren Johan Hammarqvist berättade att han flera gånger försökte ta upp frågan om händelserna Norra Skåne på föreningsstämman men att han blev bryskt avvisad varje gång. Andra personer vittnar om samma sak på bolagsstämman. Kulturreportern Andreas Ekström på Sydsvenskan tog sig också en titt på resultatet i EU-valet och hittade något som han döpte till Mattsson-effekten där väljarna i Norra Skåne-kommunerna Hässleholm, Osby och Perstorp inte röstade på centerpartiet på samma sätt som de gjort tidigare EU-val. Den genomsnittliga minskningen i de tre NSK-kommunerna var 0,6 procentenheter. Den genomsnittliga ökningen i de 30 övriga skånska kommunerna var 1,3 procentenheter.
Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Medierna

Vi berättar om nya siffror från Rättviseförmedlingen. Varför är svensk journalistik så ojämställd? Kommer influencers öka öppenheten eller krävs hårdare tag mot smygreklam? Och om fake news-debatten.

Norran hade fel när busschaufför påstods visat porr för barn. Utredning om SR-profil klar – chefer agerade inte. Expressen ville styra artikel enligt Medievärlden. Ifrågasatt Östling-fokus efter UG.

Special: Symbolerna som drev dreven Lör 04 nov kl 11:03(35 min)

Vi repriserar tre delar ur vår sommarserie 2017. Om detaljerna som blev symbol för en hel granskning eller drev – ibland på bekostnad av den större bilden. Om kissblöjor, knäckebröd och kaffeflickor.

Hur fungerar pressetiken i ett läge där "alla" redan vet allt? Hör kvinnorna som gjorde uppror mot sexism och gubbsjuka på Aftonbladet -78. Hårt kritiserad forskarteori blev vikinganyhet med vingar.

Hård kritik mot Aftonbladet och TV4 efter upproret mot sexuella trakasserier och övergrepp. Vi besöker Helsingfors och Amsterdam. Hur blir det med public service-finansiering via skatten?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".