Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sändes tisdag 24 juni 2014 kl 13.00

Johan Croneman

Johan Croneman snuddade också vid sina år på journalisthögskolan i Göteborg, där han studerade samtidigt som Janne Josefsson, och diskuterade för- och nackdelar med dåtidens diskussionslystna elever och dagens mindre ifrågasättande:

- Jag gillar faktiskt tanken på att vi alla var övertygade världsförbättrare. Varför skulle vi ha nöjt oss med mindre? Vi var unga, vi var radikala, vi ville göra skillnad.

I programmet pratade Johan Croneman också om sin uppväxt i Norrköping och om sitt förhållande till sin pappa, arkitekten och det som var deras gemensamma intresse – fotbollen. Han landade i en kärleksförklaring till Norrköpings stadsbibliotek, som för honom är en symbol för en plats och ett kulturliv som hjälpt en hel stad att överleva.

Om Johan Croneman

Skriver om film, tv och sport i Dagens Nyheter och om hela livet i Icakuriren. Var tidigare chefredaktör för Nöjesguiden. Fick 2006 Gerard Bonniers stipendium för kulturjournalistik. Motiveringen inleddes: ”Johan Croneman har ett mycket stabilt humör. Han är alltid arg.” Har också fått pris av Republikanska föreningen som årets republikan. Fotbollsentusiast med hjärtat hos ”Peking”, det vill säga IFK Norrköping.

- Jag skall berätta sanningen om 70-talet. Trött på allt sladder och alla lögner och allt hittepå från generationer som inte ens var födda då. Det blir hårt och tufft, precis som 70-talet.

Alla avsnitt från programmet Sommar & Vinter i P1
Sön 21 aug kl 13:00(63 min)
Lör 20 aug kl 13:01(57 min)
Fre 19 aug kl 13:00(51 min)
Tor 18 aug kl 13:00(56 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.