Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s hälsojournalistiska program.
Ett avsnitt från Kropp & Själ
Att leva med tvångstankar
Tis 24 jun 2014 kl 10:03
Joakim fick sina första tvångstankar som 7-åring, han tvättade sig så mycket att han fick eksem på händerna. Med åren blev det värre och värre, han kunde knappt gå in i en mataffär på grund av oron över... att han skulle plocka på sig något och att det skulle hamna på butikens videofilm.

Dagens Kropp & Själ handlar om hur det är att leva med tvångssyndrom och om de behandlingsmetoder som används för att lindra. Gäster i studion är journalisten Maja-Stina Fransson som skrivit en bok om sitt eget tvångssyndrom, Christian Rück, som arbetar med internetbaserad KBT vid Karolinska Institutet. Samt Patrik Blomstedt, från Norrlands universitetssjukhus, som berättar om hur man vid riktigt svåra fall kan operera in en elektrod i hjärnan för att minska tvången.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Kropp & Själ
Djuret människan Tis 12 dec kl 10:03(55 min)

Det finns en dubbelhet i relationen mellan människa och djur. Vi tycker oss stå över dem men är samtidigt beroende av dem. Förtjänar vi vår särställning i naturen eller är vi ett djur bland andra?

Trångbodd 2017 Tis 05 dec kl 10:03(55 min)

Familjen Maagbi bor fyra personer på 14 kvadrat. I ett rum lagar de mat, sover och leker. De har inget kök utan får diska på golvet i badrummet.

Sofia Pettersson, 41, har Alzheimers sjukdom. Hon beskriver det som en baksmälla som aldrig går över. Om några år kommer hon att förlora sitt närminne och ha svårt att känna igen sina närstående.

Rusning till transvården Tis 21 nov kl 10:03(55 min)

Antalet personer som söker sig till vården för att de inte känner igen sig i det kön de föddes med, könsdysfori, har ökat stort. Lång väntan på diagnos och behandling leder till stort lidande.

Bota din talrädsla Tis 14 nov kl 10:03(55 min)

En presentation på jobbet. Ett tal på ett bröllop. Många får hjärtklappning av bara tanken på att tala inför grupp. Men det finns hjälp att få för att minska ångesten.

Upptäck avsnitt från programmet Kropp & Själ

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".