Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Konsten att visa samtida konst i Boden och Sankt Petersburg
Fre 11 jul 2014 kl 18:15
-När det blir hårdare konfrontationer i samhället och det börjar rinna blod, då blir det allt mer opassande med skratt, masker och karnevaler. Det säger Andrej Jerofejev, curator för sommarens stora konstutställning... på Havremagasinet i Boden, ”Pussy Riot & the Cossacks”.

Den ryska protestkonsten som funnits sen över 40 år tillbaka har ofta kännetecknats av maskspelet, karnevalen, det absurda och groteska. Utställningen i Boden ger en kronologisk genomgång med några av dom främsta verken från den här epoken.

Ricky Sandberg, konsthallschef, säger att utställningen är viktig, inte minst för att ge dessa konstnärer en möjlighet att  uttrycka sig. Flera av verken är nämligen förbjudna i Ryssland.

Samtidigt pågår den kringflyttande europeiska biennalen för samtida konst, Manifesta, i ryska Sankt Petersburg. Under året som gått har många konstnärer krävt en bojkott för att ta avstånd från den hårdnande ryska kulturpolitiken och händelserna på Krim och i Ukraina. Men curatorerna anser att man gör bättre nytta genom att stanna kvar och föra en dialog med den ryska publiken.

Manifesta 10 som firar 20-årsjubileum är inbjudna som en del av Eremitagets 250-årsjubileum.

-Manifesta är en födelsedagspresent, säger curatorn Kasper König, som låtit flera av de samtida verken samspela med det Eremitagets samlingar och dyka upp på oväntade ställen i det stora muséet.

Manifesta genomför också en stor utställning i den fd Generalstabens byggnad som kommer att bli Eremitagets avdelning för samtida konst.

Dessutom sker det mycket ute på stan i det publika och parallella programmet. Manifesta pågår till slutet av oktober.

Helene Alm har mött konstnärer och curatorer i både Boden och Petersburg i ett program  som handlar om konstens villkor i Ryssland.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Hårt arbetande i barnens tjänst - 2017 fyllde Gullan Bornemark 90 år. Kulturredaktionens Lisa Wall porträtterar den svenska barnmusikens portalfigur.

Roger Wilson med gäster värmer upp inför Nobeldagen: Björn Kjellman läser ett avsnitt ur Kasuo Ishiguros Nobelföreläsning, vi diskuterar filmerna efter hans böcker och Mattias Berg om turerna kring...

Kazuo Ishiguros Nobelföreläsning Fre 08 dec kl 13:01(20 min)

Björn Kjellman läser utdrag ur Kazuo Ishiguros Nobelföreläsning från Börshuset i Stockholm. Översättningen är gjord av Rose-Marie Nielsen.

Finlands 100 år av självständighet Ons 06 dec kl 15:00(35 min)

Samtal om nya filmatiseringen av Väinö Linnas Okänd soldat, intervju med författaren Sirpa Kähkönen och håglöshet i serieformat.

Just nu pågår en konstfestivalen Pacific Standard Time Los Angeles- Latinamerica - flera hundra utställningar i ett försök att mötas över en gräns som just nu är tydligare markerad än någonsin.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".