Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Kluvet land handlar om klyftorna mellan människorna i vårt land.
Ett avsnitt från Kluvet land

Framtiden och de tjänstvilliga robotarna

Ons 13 aug 2014 kl 14:30
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Robotiseringen och automatiseringen tros ta hälften av jobben de närmsta tjugo åren. Vad ska vi jobba med i framtiden och kan en robot verkligen göra samma jobb som en människa? I sommarens sista Kluvet... Land i P1 handlar det om tjänstesamhällets framtid, om roboten Nao som är hjälplärare i Horred och om roboten Hobbit som ska hjälpa äldre när hemtjänsten inte finns tillgänglig.

Men det verkliga hotet mot jobben är inte de synliga robotarna på två ben utan de algoritmer som redan finns i våra telefoner och bilar.

– Jag tror personligen att vi står på tröskeln till en automationsrevolution som kommer rulla de närmaste decennierna och som kommer, precis som många forskarrapporter säger nu, kunna automatisera bort hälften av alla jobb, och då i stor utsträckning tjänstemannajobb faktiskt, säger Mats Lindgren VD för framtidsanalysföretaget Kairos Future.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet Kluvet land
Tor 27 apr kl 10:35(25 min)
Tor 20 apr kl 10:35(24 min)
Tor 24 nov 2016 kl 10:35(25 min)
Tor 17 nov 2016 kl 10:35(24 min)
Tor 10 nov 2016 kl 10:35(25 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".