Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
Medmänniskor av Carl Unander-Scharin
Tor 23 aug 2012 kl 19:30
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
19:30: Carl Unander-Scharin Medmänniskor. Radiokören. Drottningholms barockensemble. Dirigent: Peter Dijkstra. Uruppförandet 3/10 2010, Berwaldhallen. 20:50: Ludwig van Beethoven Symfoni nr 4 B-dur. Sveriges... Radios Symfoniorkester. Dirigent: Esa-Pekka Salonen. Konsert 1987, Berwaldhallen. 21:25: Erik Gustaf Geijer Pianosonat g-moll. Lennart Hedwall, hammarklaver. Inspelat 1978. 21:55-22:30: Johannes Brahms Stråkkvartett nr 1 c-moll. Steven Copes, fiol, Ruggero Allifranchini, violin, Maiya Papach, viola och Ronald Thomas, cello. Från American public media. Oratoriet Medmänniskor är ett samarbete mellan tonsättaren och operasångaren Carl Unander-Scharin och författaren Stefan Einhorn. Verket är ett beställningsverk för Sveriges Radio/Berwaldhallen och är skrivet för Radiokören inklusive 18 solister ur kören, och 9 musiker ur Drottningholms Barockensemble. Det fick sitt uruppförande hösten 2010, en konsert som repriseras i kvällens P2 Live klassiskt. Läs Katarina Lindblads intervju med tonsättaren Carl Unander-Scharin och librettisten Stefan Einhorn (från Berwaldhallens programtidning):

Carl Unander-Scharin är aktiv både som tonsättare och operasångare. Rösten är hans instrument. Det är därför inte förvånande att han i stor utsträckning ägnar  sig åt vokal musik också som kompositör. Men det är inte bara rösten som intresserar honom, utan även i hög grad text och litteratur. Ofta hämtar han inspiration i litteraturen, och då särskilt sådan litteratur som rör för honom centrala frågeställningar om livet. Ett av hans mest uppmärksammade verk är operan Tokfursten, efter en självbiografisk roman av den schizofrene Elgard Jonsson och hans väg mot att bli frisk. Carl har tonsatt Torgny Lindgrens starka roman Hummelhonung, Barbro Lindgrens underbart absurda barnbok Loranga, Masarin och Dartanjang och gjort en komisk opera på Lysistrate, bland mycket annat. Mellan 2007 och 2009 var Carl huskompositör vid Göteborgsoperan där operathrillern Sömnkliniken med text av Alexander Ahndoril hade premiär 2009. Carl har även skrivit körmusik, teatermusik och, utanför litteraturens värld, musik till film, och flera dansföreställningar i samarbete med koreografen och hustrun Åsa Unander-Scharin.

Medmänniskor har vuxit fram i tätt samarbete mellan Carl Unander-Scharin och professorn och författaren Stefan Einhorn, som gjorde sin skönlitterära debut med Den sjunde dagen 2003 och följde upp med Konsten att vara snäll två år senare. År 2007 kom Medmänniskor, som är en samling skönlitterära berättelser. Stefans senaste bok heter Vägar till visdom och publicerades 2009. Som en röd tråd genom Stefans böcker går det centrala budskapet att  livet är ett mysterium. Vi vet inte allt. Men i motsats till den bild som ges i all negativ nyhetsförmedling, finns det mycket gott i världen. Goda vardagsgärningar som inte får så stor uppmärksamhet. Människor vill göra gott. Men det är inte alltid så lätt.

Genom en rad berättelser, exempel och egna tankar, ger Stefan tips om hur vi kan bli bättre medmänniskor, för vår egen skull, för våra medmänniskors skull och för hela världens skull.

Medmänniskor är ett beställningsverk för Sveriges Radio/Berwaldhallen och är skrivet för Radiokören inklusive 18 solister ur kören, och 9 musiker ur Drottningholms Barockensemble.

Drottningholms Barockensemble bildades 1971 av sex musiker som hade som mål att spela 1600 och 1700-tals musik på tidstrogna instrument. I dag har antalet medlemmar växt och man kan som mest presentera en orkester med både stråk, blås, slagverk och pukor. Konsertmästare och konstnärlig ledare för ensemblen är violinisten Nils-Erik Sparf som annars arbetar som primarie i Uppsala Kammarsolister och även konserterar flitigt som solist både med barockensemblen och med andra orkestrar.

Genom åren har DBE haft möjlighet att arbeta och turnera i ett flertal länder och kontinenter däribland USA, Kina, Australien, Spanien, Tyskland, Frankrike och England. Många kända artister och dirigenter har valt att samarbeta med Drottningholmarna, som dirigenterna Christopher Hogwood, Andrew Parrott, Lars Ulrik Mortensen, Sigiswald Kuijken och Emmanuelle Haim och solister som Anne Sofie von Otter, Malena Ernman och Emma Kirkby.

Text: Katarina Lindblad

Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live
P2 Live
Igår kl 20:30(90 min)
P2 Live
Igår kl 19:03(87 min)
P2 Live
Mån 18 sep kl 19:03(117 min)
P2 Live
Fre 15 sep kl 19:03(177 min)
P2 Live
Tor 14 sep kl 19:03(137 min)
Upptäck avsnitt från liknande program
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".