Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Personliga älgar, otrogna fåglar och myror i strejk
Tor 23 aug 2012 kl 12:10
I naturen är det mesta möjligt, men hur har det kunnat bli en sådan rik variation av beteenden, utseenden och livsstrategier? Beteendeekologer undersöker hur djuren kommunicerar, väljer partner och finner... föda, och hur det utvecklas över tid när levnadsförhållandena förändras.

Vetandets värld besöker en internationell konferens i Lund, som samlar beteendeekologer från hela världen, arrangerad av International Society for Behavioral Ecology. Där diskuterar forskarna könsroller bland hästar, hur fåglar väljer partner, signalfärger hos fiskar, det sociala samspelet i en myrstack och hur djur utvecklar olika personligheter.

Hur gör fåglar för att komma ihåg tiotusentals matgömmor från ett år till ett annat, vad är det som den vackra påfågelstjärten signalerar till honorna, hur väljer djuren partner, har de en eller flera - och kan insekter ha en personlighet? Det är frågor som en särskild grupp av biologer ställer sig, beteendeekologer.

Läran om djurens beteenden, etologi, växte fram som en egen gren av biologin under 1900-talet, och den första läroboken i ämnet kom vid mitten av århundradet och 1973 fick tre etologer dela på Nobelpriset i fysiologi och medicin. Men knappt tio år senare uppstod en ny forskningsgren som kombinerade etologi med ekologi, som kan beskrivas som vetenskapen om de levande varelsernas relationer till sin omvärld, och som kommit att bli den dominerande. Ämnet kallas beteendeekologi och under förra veckan samlades nära tusen beteendeekologer i Lund på konferensen.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Fre 22 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Tor 21 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Ons 20 sep kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 19 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 18 sep kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".