Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Hur språk används och förändras. Här kan du som lyssnare ställa dina frågor om språk.
Ett avsnitt från Språket
Mycket och lite - om skrift och tal i ömsesidig påverkan
Tis 28 aug 2012 kl 13:20
Är det den tryckta versionen av språket som påverkar vårt uttal eller färgas vår skrift av nya tiders uttal? Den växelvisa påverkan skrift-tal är ett ämne som fascinerar både språkforskare och lyssnare,... och ämne för veckans program där professor Lars-Gunnar Andersson besvarar lyssnarfrågor. Veckans frågor: - närmar sig talet skriften? Och hur märker man det? - franska lånord som får nya uttal - vad händer? - varför har man i Moramål ofta ett ’v’ eller ’W’ först i ord som i rikssvenskan börjar på vokalen ’o’? Exempel: ost blir ’vost’, ont blir ’wont’. -’lite mer’ eller ’litet mer’ - ’buren’ kan uttalas på två sätt . Vad kallas fenomenet?_ - varför två uttal av ’kör’ - sjunga i en kör, men jag kör bil?
Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Språket
Hur pratade man på 40-talet? Mån 20 nov kl 14:03(24 min)

En lyssnare har reagerat på två uttryck i SVT-serien ”Vår tid är nu” som han inte tror härstammar från 40-talet, och Henrik Rosenkvist förklarar att det är fler än så – och varför.

Alla yrkestitlar ska ha feminina varianter – det tycker feminister i Frankrike, men Franska akademin håller inte alls med.

En lyssnare undrar varför vissa blandar ihop orden data och dator, men Ylva Byrman menar att det finns en gråzon i språket.

En lyssnare frågar varför vi säger ”peppar, peppar, ta i trä”, och Ylva Byrman tar oss in i magins värld.

En lyssnare undrar varför vi säger "hopp" till våra hundar istället för "hoppa", och Henrik Rosenkvist ger oss en utförlig förklaring.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".