Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Schweiz rekryterar forskare internationellt
Ons 27 aug 2014 kl 12:10
Schweiz är utöver Storbritannien det europeiska land som har störst genomslag för sin forskning. När det gäller forskningsartiklar som citeras mest är det lilla landet extremt överrepresenterat.

Pengar tänker man gärna när man hör om Schweiz. Det är därför lätt att utgå från att landets framgångar inom forskning också beror på stora investeringar. Men riktigt så enkelt är det inte. Schweiz har länge lagt betydligt mindre pengar på forskning än Sverige.

Även om Schweiz satsat stort det senaste decenniet är det fortfarande strax under den svenska forskningssatsningen på drygt 10 miljarder dollar om året. Antalet aktiva forskare i landet, 25 000, har dock stadigt legat på samma nivå i över ett decennium. Det är bara hälften så många som i Sverige, vilket ger nästan dubbelt så mycket pengar per aktiv forskare.

Schweiz väg till framgång stavas väl tilltagna resurser till varje forskare i kombination med en aktiv internationell rekrytering av toppforskare. Det menar bland annat Patrick Aebischer som är rektor för den federala tekniska högskolan i Lausanne. Ursula Keller, professor i fysik vid systerskolan i Zürich håller med. Men Thomas Breu vid universitetet i Bern tycker det schweiziska systemet riskerar att bli för elitistiskt och inriktat på grundforskning.

Sändes första gången i juni 2014.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Jakten pågår för fullt efter ett klimatsmart drivmedel framtaget ur skogens restprodukter. Flera olika satsningar görs på att utveckla nya metoder att omvandla skogens lignin till bränsle åt våra...

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten?

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".