Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Medelhavet ett av världens mest hotade hav
Tis 14 aug 2012 kl 12:10
Hur mår Medelhavet? Det är en fråga man verkligen kan ställa mot bakgrund av att havet utsätts för stora miljöpåfrestningar, utsläppen, fartygstrafiken, invasiva arter (fiskar, alger) och turismen. Det... pågår ett samordningsarbete inom EU, som syftar till gemensamma aktioner mot miljöförstöringar går inte snabbt. Men först om cirka 15 år kan åtgärderna förväntas ha verkan, enligt experterna.

Antalet turister fördubblas snart. År 2007 sökte sig 207 miljoner turister till Medelhavsregionen, dvs från Spanien i väster till Israel i öster, från Italien i norr till Tunisien i söder. År 2020 uppskattas antalet turister öka till 350 miljoner.

Alla njuter av sol och bad, mat och dryck, djur och natur. Men turismen skapar inte bara arbete och inkomster, utan även problem. En turist förbrukar t ex 3 - 4 ggr mer vatten per dag än vad en bofast innevånare gör.

Men turisterna i all ära. När forskarna talar om Medelhavet som världens mest hotade hav är det inte turister de har i åtanke utan klimatförändring, överfiske, invasiva arter och den allt intensivare handelstrafiken över Medelhavet.

Medverkande i programmet: Georgia Destouni, Stockholms Universitet; Stefan Pfannschmitt, HYDRA: Franca Zanichelli, Parco Nationale; Patricio Voultu, Barcelona Akvarium.

Reporter: Staffan Forsell.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Fre 22 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Tor 21 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Ons 20 sep kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 19 sep kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".