Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Korta dokumentärer från nutiden. Nära samtal och reportage om människors liv och idéer.
Ett avsnitt från Tendens – kortdokumentärer
Jag delade min sorg med hela Sverige
Ons 24 sep 2014 kl 11:03
Klockan sex på morgonen den 28 september 1994 hörde Ulla Oddsdotter om den fruktansvärda nyheten. Fartyget som hennes tvillingsyster Charlotta skulle komma hem med hade sjunkit i Östersjön. Nyheten spred... stor sorg över hela landet. - Det var en märklig känsla att sörja min syster tillsammans med hela Sverige.

Ullas syster, Charlotta, jobbade på Sjöfartsverket  tillsammans med sin man. De åkte ihop till Tallin i samband med hans pensionering. På kvällen den 27 september klev de på M/S Estonia i Tallinns hamn på väg tillbaka till Stockholm. Men ingen av dem skulle någonsin komma hem igen.
– Redan från början kände jag på mig att hon inte skulle finnas med bland de överlevande.

Ingvar Carlsson hade blivit vald till Statsminister några dagar innan Estoniaolyckan.
Klockan tre på natten mellan den 27 och 28 september ringe hans pressekreterare Gisela Lindstrand och berättade att M/S Estonia hade förlist.

– Det kändes tungt att starta en statsministerperiod med ett land i sorg.

Tom Lundin är professor i katastrofpsykiatri vid Uppsala Universitet. Han säger att lärdomarna av Estoniakatastrofen har  bidragit till att krisstöd och behandlingsformer har utvecklats i Sverige.  

Programmet är gjort av Cecilia Mora

cecilia.mora@sr.se

Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet Tendens – kortdokumentärer
Jag ljög om min ålder Tis 14 nov kl 11:04(26 min)

"Jag undviker folk och sociala sammanhang för jag vill inte ljuga mer", säger Ali. Han gjorde det för att öka chanserna att få stanna i Sverige. Hur är det att leva med den lögnen?

Entreprenören och flyktingkrisen Mån 13 nov kl 11:04(29 min)

Lubbe är entreprenör i Söderhamn och 2015 storsatsar han på flyktingbranschen. Det blir en annorlunda affär på många vis. Vi har följt honom i Campus Vågbro Park under ett år.

En pissfitta till journalist Tis 07 nov kl 11:04(28 min)

På två och en halv månad får Sarah Britz 73 olika mejl från en man som tycker att hon skriver om fel saker och gör ett dåligt jobb. "Din jävla pissfitta." Det ingår i jobbet. Eller?

Jävla politiker!!! Mån 06 nov kl 11:04(29 min)

Hur mycket hat och hot skall en politiker tåla? För Erik Lövgren, regionråd i Västernorrland, blev det råa samtalsklimatet kring nedläggningen av BB i Sollefteå det som fick bägaren att rinna över.

Jag sökte kontakt med min döda pappa Tis 31 okt kl 11:04(28 min)

Nataschas pappa dog när hon var åtta år och allt sedan dess har hon saknat honom. När hon sen i vuxen ålder fick kontakt med ett medium förändrades allt.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".