Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Mygga sprider Dengue-feber till Brasiliens städer
Fre 10 aug 2012 kl 12:10
Myggor som sprider sjukdomar förknippar vi med tropikerna, som malaria till exempel. Men nu riskerar en annan myggart att bli ett gissel i Brasilien, och det i landetss storstäder. Det handlar om myggan... som sprider Dengue-febern. Det börjar som en kraftig influensa, men i värsta fall kan infektionen leda till inre blödningar och död. Det är vad som skett i delar av Brasilien där hundratals årligen dör i sjukdomen. Farsoten drabbar områden som normalt inte betraktas som tropikmiljöer, alltså städer som Rio de Janeiro och Sao Paulo. Att Dengue nu sprids i hela Brasilien anses bero på ökad medeltemperatur i kombination med okontrollerade vattensamlingar, kring sophögar och i lager med gamla bildäck. Repris fr 25 juni.

- Vår största utmaning, när det gäller infektionssjukdomar, är Dengue-febern, och det är ett virus som sprids av mygg.

Den som säger det är Francisco Inacio Bastos, som är epidemiolog. Jag träffar honom på Fundacao Oswaldo Cruz, eller förkortat Fio Cruz-institutet, ett av Brasiliens största biomedicinska forskningscenter, idag med 10.000 anställda och ett 50-tal byggnader utspridda i naturskön miljö, beläget i Rio de Janeiro.

Brasilien har malaria, givetvis, i Amazonas, det är kanske inte förvånande i regnskogsmiljön. Men landet har också på senare år fått uppleva att Dengue-febern med jämna mellanrum blossar upp och att den sprider sig allt mera söderut och in i städerna. Symptomen är hög feber, huvudvärk och muskelsmärta, men i vissa fall går det längre, patienten hamnar i chocktillstånd och får inre blödningar, ibland med dödlig utgång.

Det har gått så långt att faktiskt myndigheterna talar om att det råder epidemier i städer som Recife och Fortaleza, och i Rio de Janeiro.

Myggan som sprider Dengue-viruset är av en speciell sort, där viruset kan frodas. Det har muterat till en fjärde variant som befolkningen än så länge saknar immunförsvar mot. Går dengue-febern in i sin farliga fas, leder den till chocktillstånd och inre blödningar, och resulterar inte sällan till döden. Förra året 2011 inrapporterades 764 032 fall av Dengue, varav 421 dödsfall relaterade till sjukdomen. Det kan tyckas måttligt på en befolkning av 190 miljoner i Brasilien. Men det är samtidigt inget man kan blunda för i ett land med starkt välståndstillväxt, och där sjukvården förväntas hålla hög nivå.

Det visar att temperaturen har mycket stor betydelse för spridningen, menar Francisco Bastos. Tidigare hade vi inte så hög värme i de sydliga delarna av landet, men det har vi nu, och förökningen av myggen har också relation till vattensamlingar med rätt temperatur, menar han:

- Vi har fått en mygga som kommer från tropiska områden och har anpassat sig till stadslivet i södra Brasilien och därför har Dengue utvecklats till en urban virusplåga.

- Orsaken till den ökade Dengue-spridningen i landet kan med andra ord vara den globala uppvärmningen, säger han.

Bristfälliga sanitära förhållanden och den ökade temperaturen som beror på den globala uppvärmningen är grundorsakerna till dengue, hävdar Armando De Negri, folkhälsoexpert, Sao Paolu. Och när det gäller kapaciteten i Brasilien att ta fram vaccin finns mycket att göra, om vi ska göra det utan hjälp utifrån. Vi gör bra grundforskning, men vi är svaga när det gäller tekniska tillämpningar:

- För att få tillgång till rätt labb, starta tillverkning och söka patent tvingas våra forskare ofta söka sig utomlands, konstaterar han. Så när vi ska ta fram nya läkemedel är vi än så länge ganska beroende av utlandet. Men det sker en gradvis förändring……

En egen läkemedelsindustri är under uppbyggnad, i samarbete internationella företag, och Brasilien är dörren till en stor marknad, till hela Latinamerika, säger Armando De Negri.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Kvinnan som skrev världens första roman Mån 13 nov kl 12:10(20 min)

År 1002 börjar en japansk hovdam, Murasaki Shikibu, skriva en berättelse om prins Genji och alla kvinnor han möter. Vad hon inte vet är att hennes bok långt senare ska klassas som den första romanen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".