Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Malariaforskning under kulturrevolutionen
Ons 08 aug 2012 kl 12:10
Mitt under den kinesiska kulturrevolutionen, medan universiteten var stängda och det mesta av Kinas forskning låg nere, upptäckte farmakologen Tu Youyou ett nytt effektivt botemedel mot malaria genom att... studera gamla traditionella recept på örtmedicin. Efter mycket arbete hittade hon ämnet artemisinin i kinesisk sommarmalört. Reportern Hanna Sahlberg har träffat den nu 81-åriga Tu Touyou i laboratoriet vid Akademin för traditionell kinesisk medicin i Peking. Repris fr 20.6.12.

Tu Youyou ingick i ett hemligt militärt forskningsprojekt som beskyddades av Mao Zedong, och kommunistpartiets ledning och kunde fortsätta sitt arbete medan andra forskare i Kina förföljdes svårt.

Inte förrän i början av 1980-talet presenterades upptäckten av artemisinin i sin helhet internationellt. Sedan dess har atemisinin blivit grundläggande för dagens behandling av malaria.

Förra året belönades Tu Youyou med det prestigefyllda amerikanska Laskerpriset för sin forskningsinsats. Hon har också nämnts som en kandidat till Nobelpriset i medicin, och är alltså en av de personer som skulle kunna infria de kinesiska förhoppningarna på ett första vetenskapligt Nobelpris.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".