Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Hela landet viktigt för nya forskningsministern
Fre 10 okt 2014 kl 12:10
Sveriges har fått en ny minister för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson (S). Vetandets värld möter henne bland gratulationsbuketterna för att höra vad hon vill åstadkomma med svensk... forskning och högre utbildning.

Helene Hellmark Knutsson betonar vikten av att ha högskolor i hela landet, men vill mindre gärna prata om vad man INTE ska satsa på i forskningen.

Hon har själv inte någon avslutad högskoleutbildning och det har ifrågasatts hur hon ska kunna ta ansvar för frågor som rör forskning och högre utbildning, när hon inte har någon erfarenhet av dem.
 – Jag måste lyssna på dem som kan frågorna och jag har en stor respekt för området. Som politiker har man också ett annat uppdrag, att väga samman frågor, säger hon.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Beethoven njöt av att kunna dra sig undan till den fria naturen utanför Wien. Men finns den tillflyktsorten längre, när människan påverkar hela planeten? Beethovens Pastoralsvit är utgångspunkten i...

Hur skyddar vi kusten när havet stiger? Tor 14 dec kl 12:10(20 min)

Världshaven stiger på grund av klimatförändringar. Våra stränder riskerar att erodera bort och våra städer att översvämmas. I Vetandets värld träffar vi forskarna som vill rädda kusten från havet.

En man skjuter dödliga skott mot en konsertpublik i Las Vegas. Efteråt beskylls chockade överlevande för att ha spelat teater. Vad i våra hjärnor får oss att tro på dessa otroliga...

Mystisk njursvikt sprids över världen Tis 12 dec kl 12:10(19 min)

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".