Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Valda delar ur P1 Kultur - programmet som introducerar, fördjupar och analyserar.
Ett avsnitt från Kulturpoddar i P1
Leonor Fini- en surrealistikon
Ons 01 okt 2014 kl 18:15
Leonor Fini kallas ibland för den okända surrealisten men hon var sin tids kändis och en stor profil i Paris. Hennes konstnärskap utmanade genom att ifrågasätta gränser mellan kvinnligt och manligt, myt... och verklighet, medvetenhet och det omedvetna

När Leonor Fini kom till Paris på 30-talet hamnade hon i kretsen kring surrealisterna  med manifestförfattaren Andre Breton i spetsen. Men Leonor Fini ville inte sorteras in i något fack utan gick sin egen väg.

Hon var en mångsidig,  idérik konstnär som i många avseenden var före sin tid. Hon iscensatte sitt eget liv på ett sätt som föregick Cindy Sherman och artister som Madonna och Lady Gaga.

Leonor Fini målade, tecknade, gjorde möbler, illustrerade böcker, skapade fantastiska  masker och gjorde och scenografi  till filmer och scenföreställningar, såväl  opera som teater och balett.

Hon levde hela sitt liv med flera män samtidigt och älskade katter.

Om denna remarkabla kvinna handlar ”Kulturradion special: Leonor Fini- en surrealistikon.”

Kerstin Berggren tar oss med på en vandring in i Leonor Finis värld och besöker också  hennes sista bostad i Paris vännen Richard Overstreet nu sköter hennes efterlämnade manuskript.

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

"Som av fåglar genomflugen" heter litteraturprofessorn Birgitta Holms mythobiografi om konstnären och aktivisten Helga Henschen som också är aktuell med en utställning på Thielska galleriet.

Hundra år sedan Oktoberrevolutionen Ons 08 nov kl 15:00(40 min)

I Moskva är det bara det lilla kommunistpartiet som firar minnet av Oktoberrevolutionen och i Tammerfors finns det enda Leninmuseet utanför Ryssland.

Eva Bergman: "Teater är livsnödvändigt" Tis 07 nov kl 13:01(30 min)

– Jag är ingen avantgarde-regissör, jag har hållit mig i underhållningsbranschen, säger Eva Bergman. Sedan hon lämnade Backateatern 2001 arbetar hon med olika projekt och uppsättningar.

Redan de gamla grekerna... På Dramatens stora scen i Stockholm spelar man nu Sofokles dramer Oidipus och Antigone efter varandra i en dubbelföreställning.

Umeå jazzfestival – 50:e gången gillt Fre 27 okt kl 15:00(43 min)

Följ med P1 Kulturs Lisa Wall och Peter Öberg till Umeå jazzfestival för 50:e gången, med gäster som Lina Nyberg, Natacha Atlas och Sarah Riedel.

Upptäck avsnitt från programmet Kulturpoddar i P1

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".