Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Korta dokumentärer från nutiden. Nära samtal och reportage om människors liv och idéer.
Ett avsnitt från Tendens – kortdokumentärer
Får man sörja hur som helst?
Mån 27 okt 2014 kl 11:03
När Joakim som barn förlorade sin mamma blev vägen ut ur sorgen att spela datorspel. - Det var ett sätt att slippa det värsta drabbningarna. Att skydda sig i en bubbla. Spelen stoppade floden av sorg så... att den kunde få komma pö om pö istället.

En dag i ett pojkrum i Grums för 19 år sedan: Joakim Kilman är 16 år och spelar datorspel. Hans mamma har precis gått bort – och det är spelen som ger honom tröst och trygghet tiden efter.

– Det var så skönt slippa tänka på hur man borde vara när ens mamma dött. Jag kände mig som en  rymdvarelse som inte vet hur man ska bete sig. När jag var ensam kunde jag få känna det jag verkligen kände.

Sorgen har lika många ansikten som det finns människor. Ändå finns den en bild av hur sorg ska se ut.  I dagens Tendens ställer vi frågan om man får sörja hur som helst.

– Det är inte farligt att stanna kvar i det totalt svarta och mörka. Det går över.

Inom loppet av fyra år förlorade Katarina Hausmann två av sina fyra söner. Att måla, hugga i trä och på andra sätt ge uttryck konstnärligt har varit avgörande i sorgearbetet. Liksom en förnimmelse av något som skyddar.

– Vid båda dödsfallen har jag upplevt att jag blev innesluten i en  varm svart sammetskappa som jag fick vara i.

Katarina har valt att inte se sig själv och maken som offer som drabbats av det onda:

´– Varför skulle detta inte drabba just oss? Det är ju mycket som händer i världen att det är ofattbart att det är så många dagar som är utan katastrofer.

Ett program av Jonna Berglund.

Programmet tillhör kategorin: Dokumentär
Alla avsnitt från programmet Tendens – kortdokumentärer

Hur kan det komma sig att man börjar tro att man inte bara är smartare utan också godare för att man har en hög utbildning? Varför säger vi att högutbildade är mer toleranta än lågutbildade? (REPRIS)

Hög på lustgas Tis 12 dec kl 11:04(31 min)

Lustgas är idag ett trendigt berusningsmedel bland unga i Sverige. I färgglada ballonger säljs gasen på rejv, klubbar och barer. I Finland har försäljningen förbjudits, men i Sverige är det lagligt.

Jag vill festa i det fria Mån 11 dec kl 11:04(28 min)

Det är mitt i natten. Gina och hennes vänner går i skogen och letar efter svartklubben där de ska dansa tills i morgon och kanske ta droger. Festen saknar tillstånd och polisen är beredd. 

Mormor tyckte Hitler var tjusig Ons 06 dec kl 11:04(28 min)

Det är tidigt 1960-tal, nya idéer ligger i luften och framtiden är ljus. Men på Kalmar allmänna läroverk gör en biologilärare allt han kan för att göra livet surt för vissa elever – de judiska.

Min far var nazist Tis 05 dec kl 11:04(28 min)

Folke Schimanski växte upp i Tyskland på 30-talet med en far som var aktiv i Hitlers nazistparti. Under hela sitt liv har han brottats med skuldkänslor och frågan om sin egen roll i historien (REPRIS)

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".