Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Möss och människor - debatt om musstudier
Tor 06 nov 2014 kl 12:10
Musstudier kan vara ett sätt att testa vetenskapliga hypoteser, men hur relevanta är egentligen dessa studier? I vilken utsträckning kan forskare dra slutsatsen att effekter på möss även påverkar oss människor?... Dagens direktsända problem tar upp problem och möjligheter med musstudier.

Antalet vetenskapliga studier på möss blir allt fler. Det innebär att en ökande mängd forskarresultat publiceras i tidskrifter och även uppmärksammas av nyhetsmedier. Samtidigt är möss och människor olika.  

I dagens Vetandets värld diskuteras hur vi ska förhålla oss till musstudier och hur allmänheten ska kunna navigera bland forskningsresultaten.

I panelen medverkar Olle Terenius, docent i biologi vid SLU, Mats Wahlgren, professor i parasitologi vid Karolinska institutet (KI), Paul Hjemdahl, professor i klinisk farmakologi, KI. I programmet medverkar även Brun Ulfhake, professor i anatomi och verksamhetschef för komparativt centrum, KI.  

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Han bygger rymdfilmer på fysikens lagar Fre 08 dec kl 12:10(19 min)

Nobelpristagaren Kip Thorne använder nu sina kunskaper i fysik för att bidra till filmskapande, senast Interstellar. Det har lett till nya metoder att ta fram grafik och bilder på svarta hål och...

Det vågade klivet in i en ny astronomi Tor 07 dec kl 12:10(20 min)

Forskarna hade laddat för gravitationsvågor i ett halvsekel. När upptäckten plötsligt gjordes var det svårt att tro på den. Nu vet vi att den var på riktigt, och att astronomin gått in i en ny epok.

Skulle man nånsin kunna mäta hur själva rymden skakar som följd av en gravitationsvåg? Länge var det osäkert. Hör om hur en ovillig kursledare och en oorganiserad hippie fann vägen till upptäckten.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".