Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Handel över havet 2000 år före vikingarna
Tis 12 jun 2012 kl 12:10
Bronsåldern står i fokus i dagens Vetandets värld, en period som förbryllat forskare så länge arkeologin funnits. Nu har forskare i Sverige och England, med naturvetenskapliga metoder som isotopanalyser,... kunnat ge svar på kanske den största bronsåldersgåtan. Hur var det möjligt för människor här i Norden att redan 2000 år före vikingarna göra brons och bronsföremål? En teknik som krävde avancerade kunskaper.

När arkeologin tar naturvetenskapen till hjälp finns chansen att få svar på gamla gåtor. En forskargrupp med arkeologen Johan Ling i spetsen har genomfört isotopanalyser och kemiska analyser av ett 70-tal svenska bronsåldersföremål för att få reda på varifrån kopparmalmen i dem är hämtad. Svaret på den frågan ger också ny kunskap om bronsålderssamhället.

Det har länge funnits två skolor när det gäller den rika bronsåldern i Norden. Den ena har hävdat att det finns så stora kulturella likheter mellan bronsåldersföremål i Norden och dem i medelhavsregionen och i nuvarande Tyrolen, att det måste ha funnits kontakter däremellan. Den andra skolan har hävdat att kopparn till bronsföremålen sannolikt var bruten här i landet. Föremålen som hittats här måste hänga samman med de malmfyndigheter som finns här.
 
Nu vet man svaret på gåtan. En forskargrupp som leds av arkeologen Johan Ling från Göteborgs universitet, men där det också ingår geologer, fysiker och metallurger, har gjort analyser av de svenska bronsåldersföremålen och därefter matchat dem med de ”fingeravtryck” olika gruvor och malmfyndigheter har. Dessa fingeravtryck finns att hämta vid universitetet i Oxford, där doktor Zophia Stos-Gale och hennes medarbetare sedan 35 år byggt upp en databas på isotopnivå för olika gruvor och kopparmalmfyndigheter.

Det visar sig att alla undersökta svenska föremål utom ett enda - en slaggbit - kommer från gruvor och malmfyndigheter från platser på Cypern, Sardinien, Iberiska halvön, Massif Central i nuvarande Frankrike, Tyrolen samt Brittiska öarna. Kopparn har transporterats hit och i utbyte har man skeppat tillbaka stora mängder bärnsten. Fram träder en bild av en tid då internationella kontakter över stora vatten var självklarheter, och det redan cirka 2000 år innan vikingarna gav sig iväg på sina färder.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Kemipristagaren Jacques Dubochet glömmer aldrig ögonblicket då han lyckades göra det alla trodde var termodynamiskt omöjligt. Ulrika Björkstén har träffat honom i hemmet i Schweiz.

Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.

Könsstympning minskar i världen Mån 20 nov kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".