Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Du hör om sjösäkerhet, båtnostalgi och sjövett – allt kryddat med verkliga historier från de sju haven...
Ett avsnitt från Båtlivet i P4
De seglar jorden runt
Ons 06 jun 2012 kl 11:03
På Nationaldagen träffar Båtlivet i P4 familjerna som gärna lämnar svenska vatten och beger sig ut på världshaven. Vi besöker en klubb för jorden-runt-seglare och hälsar på i en segelbåt utrustad för riktigt... långa turer. Vad behöver man tänka på när man ger sig ut på de sju haven? Hur är det att ha barnen med sig? Är det svårt att hålla sams på en liten båt mitt i Atlanten? Vi pratar också om den viktiga loggboken förr och nu - från handskrivna ark till internetbloggar. Emma Havig på Sjöfartsmuseet i Göteborg fortsätter visa hur man gör användbara knopar (Se videoklippet här nere).

Båtlivet tipsar:

Boken Ensam seglare jorden runt av Joshua Slocum kom ut på engelska år 1900 och har översatts i flera versioner på svenska. Varför inte lyssna på talboken från 2008 där Anders Granström läser Slocums spännande berättelse om världens första ensamsegling runt jorden? Perfekt sällskap i båten eller trädgården under sommaren!

Långfärdskajak  av Karin Mentzing. Oavsett om du ska paddla långt eller kort finns det många bra tips att ta till sig från den här boken, som avhandlar allt från hur man väljer rätt kajak och räddar en kamrat i sjönöd, till matlagning och trivsel under färden.

Sugen på att segla långt? Nybörjare och erfarna kan mötas i föreningar som Jorden Runt Seglar Klubben  på Västkusten och Oceanseglingsklubben  på Ostkusten. På deras webbsidor kan man följa familjer och ensamseglare på världshaven.

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Båtlivet i P4
Segling som för samman Tis 06 jun kl 11:03(34 min)

I vårens sista Båtlivet handlar det om hur segling kan öka integrationen och om hur båtägare kan skydda sig mot stölder.

Skrotbåtar, elmotorer och insjösegling Tor 25 maj kl 10:03(33 min)

I Båtlivet på Kristi himmelsfärdsdag handlar det om hur man skrotar en båt och om hur elmotorer ger ett tystare sjöliv.

Säsongsstart för Båtlivet i P4 Mån 01 maj kl 10:03(37 min)

I säsongens första Båtlivet handlar det om kompasser, båtstölder och en seglande gymnasieskola.

Navigation under ytan och en julle som hittat... Mån 06 jun 2016 kl 11:03(32 min)

Båtlivet i P4 sänds på nationaldagen från Långedrag i Göteborg, och det handlar om allt från hyrbåtar till ubåtar.

Vikten av att gå i land Tor 05 maj 2016 kl 11:03(35 min)

Det är resan som är målet, brukar man säga. Men även den som älskar att vara ute på havet tycker om att komma till en hamn.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".