Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Nytt kemikaliecentrum i läkemedelsjättens spår
Fre 21 nov 2014 kl 12:10
År 2012 stängde Astra Zeneca sin stora forsknings- och utvecklingsavdelning i Södertälje. Ur spillrorna har nu bildats ett nationellt centrum för toxikologisk forskning med högt ställd vision om en kemikaliesäker... värld.

Omkring 1200 personer i Södertälje arbetade i läkemedelsjätten Astra Zenecas stora forskningsavdelning. Men så bestämde företaget att lägga ut en stor del av forskningen på externa företag och koncentrera den kvarvarande egna forskningsverksamheten till andra platser.

Vare sig Stockholms län, Södertälje kommun eller de uppsagda forskarna ville att det stora forskningskomplexet med all kompetens skulle försvinna helt. Därför arbetade man intensivt under 2012 och 2013 för att skapa något nytt.

Ledande i denna process var landshövding Chris Heister och Karolinska institutets dåvarande rektor Harriet Wallberg samt en av de uppsagda forskarna, Ian Cotgreave.

Resultatet blev så småningom Swetox, ett nationellt forskningscentrum för toxikologiska vetenskaper. Swetox är ett samarbete mellan elva svenska universitet och ingår formellt som en del i Karolinska institutet.

– Vi ska vara navet i ett hjul där universiteten med sina forskare är ekrarna, förklarar Ian Cotgreave som innehar posten som vetenskaplig strateg i den nya organisationen.

Hittills har cirka 25 personer anställts på Swetox, de allra flesta är tidigare anställda på läkemedelsföretaget.

– Det handlar om att vi utnyttjar vår kompetens gällande läkemedel och överför den även på kemikalier, förklarar immuntoxikologen Karin Cederbrant.

Swetox ska både ha egen forskning i det före detta Astra Zeneca-forskningscentrat och fungera som samverkare av de elva anslutna universitetens forskning gällande kemikalier och gifter.

– Vi har finansiering hittills på cirka 140 miljoner, pengar som vi fått för att utföra viss specifik forskning. Vi hoppas så småningom även få medel av staten, en årlig grundplåt, för att kunna driva den här verksamheten, säger Ian Cotgreave.

Chef för Swetox är Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet.

I programmet medverkar Ian Cotgreave, vetenskaplig strateg vid Swetox, Södertälje,  Carl-Gustaf Bornehag, professor vid Karlstad universitet, Karin Cederbrant, immuntoxikolog vid Swetox, Elinor Törnqvist, veterinär vid Swetox och Ulf Norinder, beräkningstoxikolog, Swetox.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Könsstympning minskar i världen Igår kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".