Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Tokyo - både skrämmande och underbar stad
Tis 22 maj 2012 kl 13:45
I vår serie "Att läsa en stad" läser idag författaren och frilansjournalisten Anette Masui Tokyo ur Tågmannens ögon: den unge man som för några år sedan sökte hjälp på nätet efter att ha blivit förälskad,... utan att ha en aning om hur man beter sig med levande människor. Hans berättelse utgör nu grund för böcker, filmer och tv-serier. Och den säger mycket om den lika fantastiska som skrämmande staden Tokyo.

En dag för åtta år sedan damp det ner ett mystiskt manus hos bokförlaget Shinchosha i Japan. Avsändaren sade sig vara en av de personer som under en längre tid hade deltagit i en tråd på nätet.

Denna tråd skickades nu in för publicering och berättade om den osannolika kärlekshistorien mellan en 22-årig datanörd, kallad Tågmannen, och en societetsflicka, kallad Hermès.

Tågmannen blev boksuccé

Berättelsen om Tågmannen har blivit en enorm succé. Och enligt Anette Masui så säger det också något om den både underbara och skrämmande staden Tokyo.

Det är en berättelse som många kan känna igen sig i, i en stad där tunnelbanan utgör en stor del av människors liv, och människors flykt in i sociala världar i många fall leder till sociala problem.

Länkar:
#link=316920#
Artikel om japanska 2-channel i The New York Times:
#link=316921#

#link=316923#

Artiklar om otaku-fenomenet och Tågmannens effekt på otaku-kulturen:
#link=316925#
Patrick W Galbraith: ”Akiba on the run”, Metropolis 2008-02-29 (finns ej på nätet)

Manganördar bloggar om otaku-kulturens representant på politikernivå:
#link=316926#

#link=316927#
Regeringskansliet om detsamma:
#link=316930#

#link=316933#

Musik:
#link=316936#

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Vem vet mest om framtiden? Tor 14 dec kl 13:04(8:47 min)

Hur ser världen ut imorgon? Nästa vecka? Om ett år? Att förutspå framtiden är en svår konst. Men det finns några som lyckas bättre än andra: Superprognostiker. Hur gör de egentligen?

Den traditionella synen på naturen är naiv och romantisk, menar ekofilosofer som förespråkar "svart ekologi". Författaren och kritikern Dan Jönsson utforskar idéerna och efterlyser hopp om räddning.

Sverige behöver vinterkräksjukan Mån 11 dec kl 13:04(9:03 min)

Det var David Qviström som gav Sverige vinterkräksjuka – ja, ordet ”vinterkräksjuka” alltså, som han introducerade i svenskan. Här funderar han på varför vi skapar nya ord och förändrar språket.

Många drömmer om att skriva en roman men få gör det. Vad är hemligheten? Journalisten Anna Thulin har läst nya böcker om skrivande av yrkesförfattarna Stephen King och Haruki Murakami.

Ishiguro har barnets blick på världen Ons 06 dec kl 13:04(11 min)

Nobelpristagarens romanfigurer befinner sig ofta i ett mentalt mellanterritorium där de med barnets blick balanserar på gränsen mellan fantasi och verklighet, menar författaren Madeleine Hessérus.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".