Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Berlin-Baghdad Express: Järnvägen skulle vinna ett krig och en värld
Tis 15 maj 2012 kl 13:45
Under första världskriget ville Tyskland dra med sig världens muslimer i heligt krig mot britterna och planerade därför en järnväg mellan Berlin och Bagdad, berättar journalisten och författaren Björn... Kumm, som läst boken The Berlin-Baghdad Express. Hör också frilansjournalisten Margareta Flygt om den schweiziske nazisten Francois Genoud. Boken hon har läst kommer för övrigt i svensk översättning nu i augusti. Då med titeln: Mörkermannen - Francois Genouds gåtfulla liv i Goebbels och Schakalens skugga. (Det här programmet sändes första gången den 26 april 2011)

Tysklands viktigaste verktyg när det gällde att dra med muslimerna i kriget mot britterna var de storslagna planerna på en järnväg mellan Berlin och Bagdad. Hör vår mångårige medarbetare Björn Kumm om boken om järnvägen, som byggdes både för att vinna ett krig och en värld.

Och Margareta Flygt har läst om Francois Genoud – schweizaren som fick skaka hand med Hitler på 30-talet, och sedan aldrig övergav nazismen.

Ända fram till sin död år 1996 var Genoud nazist och judehatare, vilket ledde till samarbete både med vänsterterrorister och islamistiska terrorgrupper.

Böcker:

McMeekin, Sean: ”The Berlin-Baghdad Express” (2010)

Winkler, Willi: ”Der Schattenmann. Von Goebbels zu Carlos: Das mysteriöse Leben des François Genoud” (2011)

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet OBS
OBS
Tor 29 jun kl 13:04(10 min)
OBS
Ons 28 jun kl 13:04(9:22 min)
OBS
Mån 26 jun kl 13:04(10 min)
OBS
Tor 22 jun kl 13:04(9:03 min)
OBS
Ons 21 jun kl 13:04(8:59 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".