Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Granskar medier & journalistik. Går bakom veckans rubriker & spanar in i framtidens medielandskap.
Ett avsnitt från Medierna

Fattigdomsjournalistik och youtubestjärnor

Lör 12 maj 2012 kl 11:03
Utelämnade fakta om fattiga Frida Hur mycket kan man utelämna i en berättelse utan att lura sina lyssnare? Den frågan ställdes på sin spets i veckan efter dokumentären ”Ingen är vän med en fattig”. Det... handlar om historien om 25-åriga Frida som är inte har råd att äta sig mätt och tvingas stjäla toalettpapper. Dokumentären har fått svidande kritik i sociala medier. Mattias Pleijel har gått till botten med programmet som ingår i serien Kluvet land Dokumentär. OBS: I inslaget sas att projektledaren Ulla Svensson tipsat ett antal redaktioner på förhand. Detta är ej korrekt. Hon kontaktade endast en redaktion, Aftonbladet. Övriga tog eget initiativ att intervjua Frida efter att dokumentären sänts. (Uppdat 130930) De nya svenska världskändisarna Videobloggaren Gina Dirawi fick Sveriges mest glamourösa programledarjobb när hon frontade Melodifestivalen - och hon började med att spela in sketcher, som hon la ut på youtube, i sitt flickrum. I eftersvallet av Gina växer nya stjärnor fram och svenska youtubekanaler vinner mark. Den svenske Tejbz - som spelar dataspel på nätet - har 500 000 prenumeranter på sin kanal. Inte många SvT-program har så många tittare på webben. Katarina Andersson ägnade veckan åt fenomenet och spår att 2012 kommer bli det stora genombrottet för svenska youtubestjärnor. /KORR: Tidigare sades felaktigt att Tejbz hade tio gånger fler prenumeranter än han verkligen har. Hårdraget i DN om klimatskeptiker I veckan rapporterades det att två av tre kommunala beslutsfattare inte ”tror på vetenskapen” när det gäller klimathotet. En förvånansvärt hög andel och nyheten fick naturligtvis spridning. Nyheten baseras på en enkät från FOI men när vi granskar nyheten visar det sig att både forskarna och journalisten anklagas för att hårdra formuleringar. Reporter: Ronja Mårtensson. Gammal ursäkt rykande aktuell Kanske slogs det rekord i veckan när det gäller frågan om sena ursäkter. För till slut gick ju nyhetsbyrån AP ut och bad en sparkad journalist om ursäkt - men det tog 67 år. Det handlar om krigskorrespondenten Edward Kennedy som var först med nyheten om att Tyskland hade kapitulerat i andra världskriget - en dag före alla konkurrenter. Och för det scoopet valde AP att ge honom kicken. Reporter: Katarina Andersson.

I förra veckans program om P1:s dokumentär om fattiga Frida berättade vi att projektledaren Ulla Svensson tipsat ett antal redaktioner på förhand. Bland de redaktioner som räknades upp fanns TV4:s morgonsoffa. Detta är inte korrekt. TV4 kontaktade själv Ulla Svensson för att komma i kontakt med Frida efter att dokumentären sänts. 

UPPDATERING 20130930: Ulla Svensson har - efter att dokumentären åter uppmärksammats i samband med Hanne Kjöllers kritiserade bok - kontaktat oss och påpekar att hon endast kontaktade EN redaktion för att tipsa om dokumentären. Det rör sig om Aftonbladet. Alla andra redaktioner som berättade om Frida gjorde det på eget intitiativ.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet Medierna
Lör 22 apr kl 11:04(35 min)
Lör 15 apr kl 11:03(35 min)
Sön 09 apr kl 19:03(35 min)
Lör 01 apr kl 11:03(35 min)
Lör 25 mar kl 11:03(35 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".