Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Osäkra jobb gör oss sjuka
Fre 11 maj 2012 kl 12:10
Magont, oro, ångest, rädsla och hjärtklappning. Att arbeta på osäkra och otrygga visstidsanställningar kan bidra till försämrad hälsa. Det visar en studie som doktoranden i folkhälsovetenskap, Anna-Karin... Waenerlund, har gjort på 1 000 personer i Luleå.

Omkring 15 procent av arbetstagarna i Sverige arbetar i olika former av tillfälliga anställningar, som vikariat, projekt- och provanställningar. Bland de unga under 24 år är det närmare hälften som arbetar under otrygga och osäkra villkor. Det är framförallt kvinnor i arbetaryrken som har svårt att få fast anställning. Bland akademiker och tjänstemän är det betydligt mindre vanligt med visstidsanställningar.

Enligt Anna-Karin Waenerlunds enkätstudie är det framförallt rädslan över att bli ofrivilligt arbetslös som bidrar till att de som arbetar som visstidsanställda upplever sig som mer sjuka än de med fasta arbeten. I programmet intervjuas förutom forskaren Anna-Karin Waenerlund, även ett antal personer som anonymt berättar om de problem de upplever med att arbeta på osäkra villkor.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Det Nobelprisbelönade kryo-elektronmikroskopet låter oss se ännu fler detaljer hos livsviktiga molekyler i våra kroppar. Men vad kommer den här utvecklingen att ge oss i framtiden?

Kemipristagaren Jacques Dubochet glömmer aldrig ögonblicket då han lyckades göra det alla trodde var termodynamiskt omöjligt. Ulrika Björkstén har träffat honom i hemmet i Schweiz.

Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.

Könsstympning minskar i världen Mån 20 nov kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".