Sändes söndag 13 maj 2012 kl 15.03

Nio mil – en paus från cancern

Emma Hellberg får veta att hon har cancer när hon är 25 år. Hon är nyutbildad dietist, men hon vill bli polis. Efter beskedet blir inget sig likt, inte för Emma och inte heller för hennes vänner.
Emma Hellberg. Foto: Frida Johanson
1 av 2
Emma Hellberg. Foto: Frida Johanson
Frida Johanson. Foto: Samir Bezzazi.
2 av 2
Frida Johanson. Foto: Samir Bezzazi.

 
Två år senare, efter operationer, strålning och cellgifter, tänker Emma åka sitt tredje Vasalopp. Hon har fått läkarna att skjuta upp undersökningen, som skall visa om cancern är kvar, i fyra månader. Hon vill inte veta, inte innan Vasaloppet.

Trots att hon drabbas av blodproppar i vänster lunga ett par veckor innan loppet, tänker hon inte ge upp. Vännen Frida Johanson står bredvid och ser hur Emma kämpar för att få vara den hon är – en enveten vinnarskalle som inte vill bli daltad med.

En dokumentär av Frida Johanson. Från SR Göteborg.

Frida Johanson är frilansande journalist, utbildad vid JMG i Göteborg. Hon har arbetat som reporter för Ekot, P1-morgon och Studio Ett. Senast har hon gjort flera reportage för Kaliber, P1:s program för grävande journalistik. Hon tycker om längre och fördjupande berättelser och när sanningen inte är enkel.     

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler