Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Moderskapet och latinamerikansk debatt
Tis 08 maj 2012 kl 13:45
Så länge barnet är i magen är det oskiljaktigt från modern. Men så fort det kommer ut blir det en individ med egna rättigheter. Hur går det ihop? Essäisten Helena Granström reflekterar över moderskapets... idé. Hör också författaren Henrik Nilsson om nobelpristagaren Maria Vargas Llosas senaste essäsamling, och den debatt om kulturens trivialisering som den orsakat i den spanskspråkiga världen.

...här kan man ana synen på föräldraskapet som ett livsstilsprojekt, en dröm att realisera på samma sätt som långresan eller den egna villan, för att efter något halvår återuppta en framgångsrik karriär.

Till och med Vargas Llosa inser att det förmodligen inte finns någon väg tillbaka, och erkänner att det han saknar nu bara är ”stoft och aska” som inte längre kan återskapas. Ändå påminner han oss på ett ställe om något alldeles avgörande: ”livet handlar inte bara om underhållning, utan är också dramatik, smärta, mysterium och frustration.”

Böcker:
Elisabeth Badinter: The Conflict: How Modern Motherhood Undermines the Status of Women, 2012 (den franska originalutgåvan från 2010: Le conflit, la femme et la mère)
Patricia Lorenzoni: Mama Dolly, 2012.

Mario Vargas Llosa: La civilización del espectáculo, Alfaguara, 2012.

Länk:
#link=315329#

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet OBS
OBS
OBS
Igår kl 13:04(10 min)
OBS
Tis 19 sep kl 13:04(10 min)
OBS
Mån 18 sep kl 13:04(9:58 min)
OBS
Tor 14 sep kl 13:04(10 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".