Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Hjälper högre utbildning arbetsmarknaden? Och pressfriheten i Sydafrika åter under hot
Mån 07 maj 2012 kl 13:45
I dag hör vi om ekonomen Robert Reich - en gång arbetsmarknadsminister i USA - på temat "Guru då-död idag?". Det är vetenskapsjournalisten Waldemar Ingdahl som fördjupar sig i Reichs tankar om vikten av... högre utbildning för arbetsmarknaden. Vi hör också frilansjournalisten Görrel Espelund om det omdebatterade lagförslaget som hotar pressfriheten i Sydafrika.

Det var på nittiotalet som ekonomen Robert Reich drog upp riktlinjerna för en arbetsmarknadspolitik för 2000-talet: riktlinjer där högre utbildning var nyckelordet. Men hur gick det sedan? Det är den frågan Waldemar Ingdahl försöker besvara.

Och det omdiskuterade lagförslaget Protection of State Information Bill i Sydafrika har trots hårda protester antagits av första kammaren. Protesterna tidigare i år gjorde dock att en kommitté ska titta på det en gång till. Resultatet väntas om några veckor. Men även efter viss omarbetning utgör lagförslaget troligen ett stort hot mot pressfriheten. 

Jag har aldrig tidigare varit med om att medborgarna så starkt fördömer och motsätter sig en lag, säger Murray Hunter från Right to Know-kampanjen. Men hans förklaring är enkel. När människor börjar se informations- och yttrandefrihet som något som gynnar alla. Och ett sätt att ställa makten till ansvar – då blir det också en angelägenhet för alla.

Bok: 
Robert Reich: Work of Nations. Preparing Ourselves for 21st Century Capitalism, 1991. (Till svenska 1994 i översättning av Margareta Eklöf, med titeln Arbetets marknad inför 2000-talet)

Länk:
#link=315282#

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
OBS
Tor 29 jun kl 13:04(10 min)
OBS
Ons 28 jun kl 13:04(9:22 min)
OBS
Mån 26 jun kl 13:04(10 min)
OBS
Tor 22 jun kl 13:04(9:03 min)
OBS
Ons 21 jun kl 13:04(8:59 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".