Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Veckomagasin om film, tv, dvd och internet. Detta är programmet för dig som vill nå längre och veta mer...
Ett avsnitt från Kino
Hipsterkomedier och de dysfunktonella tv-familjerna
Fre 04 maj 2012 kl 18:15
HBO:s nya tv-serie Girls har beskrivits som Sex and the City för hipsters. Fyra unga kvinnor vandrar runt i NYC med rutiga skjortor, bettskenor och småperversa fantasier. 25-åriga Lena Dunham har skrivit,... regisserat, producerat och skådespelat i vad som redan efter första avsnittet tycks ha blivit en succésaga. Kinos Sara Lundin har tjuvkikat på de tre första avsnitten.(Girls har premiär i Canal + 26 maj, och i SVT efter årsskiftet). Kinos tv-panel har tagit plats i studion: Teresa Axner, journalist och skribent på bland annat bloggen Weird Science, Göran Danasten, programchef och inköpare på SVT - samt en av programledarna för podcasten Tv-heads och Hanna Fahl, kulturjournalist på Dagens Nyheter. Tillsammans diskuterar de Girls, hipsterrasism och framgångarna för kvinnor inom amerikansk komedi-tv. Den amerikanska hipsterkomedin är på frammarsch. Girls tillhör definitivt genren. New Girl, som man kan se på TV4, vill gärna vara det. Men det kanske främsta exemplet på en komedi om den nu nära nog globala hipsterkulturen är nog serien Portlandia, skapad av Saturday Night Live-komikern Fred Armisen och indiemusikern Carrie Brownstein. En serie som började som några sketcher på en hemsida som sedan blev en teveserie för kabelkanelen IFC. Vad är det då som gör Portlandia så speciell? Hugo Lavett försökte få ett svar av en något svårsnackad Fred Armisen när han var i Stockholm i vintras. Kinos tv-panel - Teresa Axner, Göran Danasten och Hanna Fahl - diskuterar Portlandia, en eventuell tv-renässans och varför man inte tittar på svenska komediserier. Hörnstenen i tv-komedigenren har alltid varit familjekomedin. Johanna Langhorst har tecknat sitcomfamiljens historia. Men vad har serier som Familjen Adams, Simpsons och Lödder egentligen gemensamt? Johanna Langhorst har skissat på sitcomens dysfunktionella familjeträd. Kinos tv-panel: Teresa Axner, Göran Danasten och Hanna Fahl diskuterar sitcomfamiljer och hur man hanterar sorgen när en tv-serie går mot sitt slut. Programledare: Roger Wilson Producent: Sara Lundin
Alla avsnitt från programmet Kino
Kino med gäster summerar film- och TV-året 2015 Fre 11 dec 2015 kl 19:03(52 min)

2015 är ett av de starkaste debutantåren någonsin, med Min Lilla Syster, Tjuvheder och Efterskalv i startfältet. Men samtidigt är det året då svensk film har befunnit sig i kris publikmässigt.

I Paris möts många av världens ledare för att hitta lösningar på en av vår tids största utmaningar. Kino ställer sig frågan vad filmen har för betydelse i arbetet för en hållbar framtid?

Kino följer med på världspremiären av dokumentärfilmen "Den unge Zlatan" av Magnus och Fredrik Gertten på IDFA i Amsterdam.

Efterskalv - brott och straff och falsk försoning Fre 20 nov 2015 kl 14:03(45 min)

Magnus von Horns film Efterskalv är kusligt aktuell. Den handlar om vad som är möjligt att förlåta. Finns det egentligen någon väg tillbaka till gemenskapen efter ett grovt brott?

En underbar jävla jul och Stockholms filmfestival Fre 13 nov 2015 kl 14:03(45 min)

I Helena Bergströms nya film är kärnfamiljen i upplösning. Simon och Oscar julpyntar och väntar barn med kompisen Cissi. Är Sverige moget nu för bred underhållning om villkoren för en regnbågsfamilj?

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".