Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Gräver djupt i det ytliga.
Ett avsnitt från Stil
Modets reparatörer – mästare i konsten att lappa och laga våra kläder
Fre 12 dec 2014 kl 10:03
Modets reparatörer är några av modevärldens minst kända, men kanske mest behövda, individer. Vi tänker förstås på de personer som professionellt tar hand om våra plagg som behöver lappas och lagas, och... det utan att det syns. Kort sagt är det kunskaper som ligger helt rätt i en paradoxal tid som präglas av både massproduktion av kläder och motstånd mot detsamma. I veckans STIL har vi träffat några av dessa proffs som berättar om hur vi kan öka livslängden på våra kläder.

Före den vitt spridda konfektionens dagar, var lappande och lagande av kläder vanligt förekommande, där kvinnorna i familjen ansågs vara bäst lämpade att ägna sig åt vad som då kallades för ”persedelvård”. Men konsten att skickligt sköta sina kläder och elegant laga plagg som på olika sätt gått sönder, var förstås inga gudasända kunskaper. Dem var man – och kvinna – tvungna att tillägna sig. Ofta med stor möda. Många lärde sig aldrig. I ”Husmoderns presentbok – hemvård och klädvård” kunde man redan 1930 läsa: ”När man vet hur dyrbara även enklare kläder är, förvånar man sig ofta över hur få av dem som äger kläderna, förstår eller bryr sig om, att vårda dem rätt”.

Det finns förstås också de som vill att det ska synas att ett plagg har varit med om en och annan strapats. Vi har träffat Eva Karlsson, VD på Houdini Sportswear, som satsar på att möjliggöra för företagets kunder att få sina plagg lagade. Vi har även besökt ett skrädderi som inte bara vet allt om hur man lagar jeans, där vet man också varför män och kvinnor sliter sina jeans på olika vis.

Och så tar vi en titt på hur ”konststoppning” går till, hur pälsänger ska hanteras och varför det finns en poäng med att mangla. Dessutom har vi träffat Monica Nordlund som driver vintageverksamheten Ateljé Femman. Under hösten har hon haft en utställning med titeln ”Tidlöst” på Edsviks konsthall. Mer om det, och tips på persedelvård, hör ni i veckans STIL.

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Stil

Med anledning av Luciaveckan, och de snövita särkar som bärs av både barn och vuxna, så ska vi passa på att vädra den vita skjortan. Ett plagg som ofta lyfts fram som "en klassiker".

Med anledning av veckans Nobelprisutdelning – där det återigen bara är män som prisas, elva stycken – ska vi sätta strålkastaren på en stilbildande kvinna med många talanger – Florence Nightingale.

I veckans Stil ska vi svepa in oss i mjuka pälsar – av akryl, det vill säga fuskpälsar som nu gör ett slags segertåg inom dagens alltmer medvetna modevärld.

I veckans Stil ska vi ägna oss åt trendsättande gangsterromantik genom att ta en titt på en banbrytande film som kallats för ”den första moderna amerikanska filmen” – Bonnie and Clyde.

I veckans Stil ska vi frossa loss i stora pengar, ännu större hus, enorma yachter och snabba bilar genom att titta närmare på den brittiske mångmiljardären Bernie Ecclestone.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".