Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Brasilien tar sikte på Nobelpriset
Fre 04 maj 2012 kl 12:10
När vi hör om Brasilien tänker vi oftast på saker som inte har med forskning att göra. Ett land med 190 miljoner människor, stor ekonomisk tillväxt och förbättrad levnadsstandard, var har det att erbjuda... på forskningens område? Har landet någon forskning av betydelse? Har någon brasilianare fått Nobelpris?

Vi söker svar på frågorna i det första programmet från Brasilien i vår forskningsserie "De nya forskningsländerna". Per Gustafsson besöker vetenskapstidskriftens Pesquisas (pesquisa=forskning) redaktion i Sao Paulo, där man har koll på forskningen i landet.

Där berättas bland annat om genombrottet för brasiliansk genforskning, som tog sin start för drygt tio år sen, då landets många universitet unisont inriktade sig på en sak: att fastställa genomet för bakterien Xylella fastidiosa (en bakterie som hotade apelsinskördarna. Forskningsresultaten hamnade på första sidan i Nature, och landet fick internationellt erkännande.

Allt större resurser satsas på forskningen i Brasilien, och det ger resultat i till exempel en fördubbling av antalet publicerade vetenskapliga artiklar de senaste tio åren. Men man har, till följd av den snabba ekonomiska tillväxten, fått ett stort behov av utbildad arbetskraft. Därför tänker regeringen genom initiativet Ciencias sem fronteiras (Vetenskap utan gränser) skicka ut 75.000 blivande och etablerade forskare till all världens hörn på stipendium, som betalas helt av brasilianska staten.

Några områden där Brasilien ligger i framkanten är rymdteknik, tropikmedicin och biodrivmedel (etanol), som behandlas i tre kommande Vetandets värld.

Den som kan läsa portugiska kan informera sig om brasiliansk forskning i tidskriften Pesquisa: www.revistapesquisa.fapesp.br

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tor 17 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Ons 16 aug kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 15 aug kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 14 aug kl 12:10(20 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".