Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
På jakt efter den svenska ursprungsbonden
Tis 01 maj 2012 kl 12:10
Hur kom jordbruket till Skandinavien? Hur spreds idéerna? Nu visar ett samarbete mellan arkeologer och genetiker från Stockholms och Uppsalas universitet att de första bönderna i Sverige var invandrare... från Sydeuropa, som levde sida vid sida med ursprungsbefolkningen. Det kan ha dröjt 1000 år innan jägar-samlarfolket som utgjorde våra stenåldersbosättningar beblandade sig med de nyanlända bönderna.

DNA som man lyckats utvinna ur 5000 år gamla skelett visar hur befolkningen så småningom kom att förena sina gener, även om man än i dag ser tydligare odlargener i söder och mer jägar-samlargener i Norrland.

Upptäckten och den teknik som användes för att få fram ett rikt genetiskt material från stenåldersskelett uppmärksammades i förra veckan av tidskriften Science. Betydelsen av publiceringen underströks av att representanter för tidskriften kom till Uppsala universitet för att vid en presskonferens presentera arbetet.

I ett samarbete mellan genetiker och arkeologer har man med stor noggrannhet kartlagt fyra stenåldersindividers DNA från två olika kulturer; jägar-samlare från Ajvide på Gotland och ett skelett från en bonde i Västergötland.

Jägarna-samlarna var de första att leva i Skandinavien efter istiden i en kultur som fått namnet gropkeramisk kultur. Ur de flata gravarna på Gotland har man funnit hundratals skelett, varav bara tre gick att använda för ändamålet. Gravarna gav i stället information om levnadsvillkoren för 5000 år sedan, och man finner redskap som harpuner, krokar och sältänder.

I bondegraven i Gökhem hittar man helt andra vardagsting; andra redskap, samt bärnsten. Denna kultur kallas trattbägarkulturen och visar helt andra keramiska former.

Vad forskarna visat är att jägare och bönder levt sida vid sida under kanske 1000 år utan att beblanda sig. Därefter har integrationen skett, till synes utan våldsamheter. Teorin att bönderna skulle ha fördrivit jägarna är fel. Deras DNA finns fortfarande i oss – mest i Norrland, Finland, Ryssland och på Orkney-öarna.

Medverkande i programmet: Arkeologilektor Jan Storå, Stockholms Universitet; genetiklektor Anders Götherström och doktoranden Pontus Skoglund från Uppsala universitet.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Allt fler länder har drabbats av en okänd global epidemi av njursvikt som inte beror på det vanliga, alltså diabetes eller högt blodtryck. I Centralamerika har minst 20 000 personer dött.

Redan nästa år kan artificiell intelligens, AI, hjälpa läkare att ställa diagnoser här i Sverige. Men varför AI? Och hur fungerar det?

Han bygger rymdfilmer på fysikens lagar Fre 08 dec kl 12:10(19 min)

Nobelpristagaren Kip Thorne använder nu sina kunskaper i fysik för att bidra till filmskapande, senast Interstellar. Det har lett till nya metoder att ta fram grafik och bilder på svarta hål och...

Det vågade klivet in i en ny astronomi Tor 07 dec kl 12:10(20 min)

Forskarna hade laddat för gravitationsvågor i ett halvsekel. När upptäckten plötsligt gjordes var det svårt att tro på den. Nu vet vi att den var på riktigt, och att astronomin gått in i en ny epok.

Skulle man nånsin kunna mäta hur själva rymden skakar som följd av en gravitationsvåg? Länge var det osäkert. Hör om hur en ovillig kursledare och en oorganiserad hippie fann vägen till upptäckten.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".