Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett avsnitt från Publicerat
Eritrea-rapport inför pressfrihetens dag
Lör 28 apr 2012 kl 15:35
Ingenting tyder på att fängslade svensk eritreanske journalisten Dawit Isaak ska ha dött i fängelset. Allt enligt flera olika källor. Det säger exileritreanen Mehretab Mekonnen Belay - socialantropolog... från Lund, som precis kommit tillbaka till Sverige efter tre månaders vistelse i Eritrea.

Hör Mehretabs ganska positiva intryck av landet så här några dagar innan pressfrihetens dag den 3 maj. Hör också kommentarer och samtal med Esayas Isak, bror till fängslade Dawit.

Mycket ljusare framtid?

-Överfulla bussar, brist på livsmedel och gas att laga maten med.

Ändå ser Eritreas framtid mycket ljusare ut än jag föreställt mig, säger Mehretab Mekonnen Belay, som anser att Dawit Isaak och de andra samvetsfångarna bör släppas snarast möjligt.

Dags för försoning och amnesti

-Dessa människor ska inte ställas inför rätta, utan de som lever ska få nåd, och de som inte finns kvar en värdig begravning. Tiden är inne för nationell försoning och amnesti.

Mehretab Mekonnen Belay säger sig ha mött Eritreas diktator Isayas Afewerki flera gånger klädd i kahki och sandaler, bärandes en armbandsklocka på höger arm.

Presidenten död eller sjuk?

Men de senaste dagarna har rykten talat om att presidenten är svårt sjuk, kanske död.

-Han har inte setts på flera dagar och det normala när sådana här rykten förekommer är väl att han visar upp sig på stan, eller i medierna, säger Esayas Isak.

Hundratals flyr varje vecka

Esayas vänder sig mot Mehretabs ganska regimvänliga bild av förhållandena i Eritrea. Kanske förklaras den av att Mehretab nu bestämt sig för att flytta tillbaka till Eritrea efter drygt 22 år i Sverige? 

-Vi verkar prata om två helt olika länder. Folk flyr i hundratals varje vecka till grannländerna. De jag pratar med både i landet och utanför, säger att det enda de vill är att regimen faller, så vi får lite trygghet, lugn och ro, säger Esayas Isak.

-------------------------------------------------------------

PRESSFRIHETSPRISET TILL AZERISK JOURNALIST

Den svenska sektionen av Reportrar utan gränser delar på Pressfrihetens dag den 3 maj ut sitt pressfrihetspris till den azeriska journalisten Malahat Nasibova.

Motiveringen lyder: 
”För att hon modigt fortsätter att arbeta för pressfrihet, yttrandefrihet, demokrati och mänskliga rättigheter i Azerbajdzjan.”

Kämpar trots dödshot

Det är i Azerbajdzjan Sverige snart är med och tävlar i finalen i Eurovisionsschlagerfestivalen. Malahat Nasibova har arresterats där åtskilliga gånger, dragits inför domstol, trakasserats offentligt, mottagit dödshot och blivit misshandlad.

Hennes och makens lägenhet har plundrats och utrustning har stulits. Även hennes man har misshandlats och fängslats.

Sänder en hel del radio

Men hon vägrar att ge upp. Hon har fortsatt att rapportera om missförhållandena i den autonoma republiken Nachitjevan till oberoende medier runt om i världen, som exempelvis Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) och Turan, en oberoende azerisk nyhetsbyrå.

Hon har rapporterat om polisövergrepp mot invånarna, kidnappning av oppositionella och attacker mot journalister.

Bas för demokratiskt center 

Hon är dessutom fortfarande ordförande i den organisation som hon var med och grundade 2002, Democracy and NGO Development Resource Center, som arbetar bland annat mot korruption, för transparens i rättsprocesser och vid allmänna val, samt med att träna observatörer.
 

 

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet Publicerat
Publicerat
Lör 05 jan 2013 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 29 dec 2012 kl 15:35(19 min)
Publicerat
Lör 22 dec 2012 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 15 dec 2012 kl 15:35(20 min)
Publicerat
Lör 08 dec 2012 kl 15:35(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".