Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sammanfattningar av vetenskapsnyheter, aktuella reportage, fördjupningar och analyser av viktiga händelser...
Ett avsnitt från Vetenskapsradions veckomagasin
DNA avslöjar invandrat stenåldersjordbruk
Fre 27 apr 2012 kl 14:00
Var det jägare och samlare som redan bodde här, som själva utvecklade och lärde sej tekniken. Eller var det folk som flyttade in utifrån och tog med sig ett levnadssätt med djurhållning och odling? Evolutionsbiologer... bidrar nu till arkeologin genom att ta fram DNA, genetiskt material, från stenåldersmänniskor. Efter att ha jämfört stenålders-dnat med DNA från dagens människor i olika delar av Europa har forskarna kunnat dra slutsatsen att de första jordbrukarna i Skandinavien flyttade in hit söderifrån.

Vetenskapsradion sänder från Vetenskapsfestivalen i Göteborg. Ulrika Björkstén, som är gruppchef på redaktionen förklarar varför det är viktigt att vi är där och varför en Vetenskapsfestival är viktig i sig.

Patienter som drabbats av hjärtinfarkt och överlevt, de ändrar inte livsstil efteråt. De äter varken nyttigare mat eller motionerar mer, enligt en ny undersökning som Vetenskapsradion rapporterat om i veckan. Det här beror bland annat på att patienterna uppfattar sig själva som friska, trots hjärtattacken, och att sjukvården är för dålig på att förklara för patienterna varför dom måste byta livsstil.

I veckan rapporterade vi att EU nu tar i med hårdhandskarna mot hälsokostbranschen och andra delar av livsmedelsindustrin. I slutet på maj införs ny lagstiftning som förbjuder företag att påstå att deras produkter är bra för hälsan - om det påståendet inte har vetenskapligt stöd.

Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet har gått igenom tusentals påståenden som företag använder om olika livsmedels hälsoeffekter, allt ifrån ämnen som tillsatts i lättmargarin till ämnen som ingår i kosttillskott, och funnit att över 90 % av påståendena är ovetenskapliga, och de kommer därför inte tillåtas.

För att reda ut vad det finns för vetenskapligt stöd för kost och kosttillskott som påverkar hjärnan är Thomas Lindén med. Han är läkare, verksam på sektionen för klinisk neurovetenskap, på Sahlgrenska i Göteborg och forskar på hjärnan bl a kostens relation till stroke, minne och andra kognitiva funktioner.

Andra nyheter från veckan som gått handlar om att varmt havsvatten smälter glaciäris, deklarationstider ger fler trafikolyckor i USA, rubbad sömn ökar risken för diabetes och en ny akronym att lära sig, IBPES, som ska hålla koll på världens ekosystem.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetenskapsradions veckomagasin

Mjuka män är ett tema i veckans magasin. Ny forskning visar nämligen att män kan faktiskt må extra dåligt av influensa, och för 200 år sedan uttryckte män sin vänskap sinsemellan i mycket romantiska...

Allt fler vapen i ond cirkel Fre 08 dec kl 14:03(45 min)

Veckomagasinet fördjupar veckans nyheter som handlat om ökad spridning av vapen, odlat kött och så väntar Nobelyra på söndag.

De många vittnesmålen om sexuella trakasserier och övergrepp inom forskarvärlden och läkarkåren påverkar både de drabbade kvinnorna och forskningen som helhet.

Småsyskon väljer oftare konstnärliga utbildningar medan medicin och teknik är vanligare bland storasyskon, visar ny forskning. Småsyskon tjänar även mindre pengar senare i livet. Men vad beror det på?

Minnen av terror väcks för att mildras Fre 17 nov kl 14:03(45 min)

Två år efter terrordåden i Paris plågas många av dem som överlevde av mardrömmar och plötsliga starka minnesbilder. Nu prövas en ny behandling där minnena väcks med flit.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".