Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Slutar Sydostasiens gröna hjärta slå?
Tor 26 apr 2012 kl 12:10
Sydostasien och Mekongfloden har kallats för en zoologisk skattkammare. På tolv år, 1997 till 2009, identifierades här längs strändernas bergsområden, kalkstensklippor, djungler, regnskogar och träskmarker... 1 397 nya växt- och djurarter. Men nu hotas skattkammaren av klimatförändringar och den snabba exploateringen i den här delen av världen.

Mekongfloden är världens näst mest artrika flod med 1 200 fiskarter, bland annat Mekongmalen som kan väga uppåt 300 kg och blir tre meter lång. Bara Amazonas har fler fiskarter än Mekong. Floden rinner genom sex sydostasiatiska länder: Kina, Burma, Laos, Thailand, Kambodja och Vietnam.

60 miljoner människor är beroende av floden för fisk- och risodlingar. Mekong är också en betydande turist- och transportled, av folk och fä, varor och tjänster. 

Nu hotas både Sydostasien och Mekong av tre sinsemellan samverkande faktorer: Kinas och Sydostasiens snabba modernisering. Åtföljande energibehov som får länder att vilja exploatera Mekongflodens vattenkraft. Och sist men inte minst den globala uppvärmningen som lett till att Himalayas glaciärer krymper, något som forskare menar riskera drastiskt minskande smältvattenflöde. 

Staffan Forssell tar oss med till Yunnan i Kina. Där möter han Tobias Jakobsson, lärare vid Institutionen för biologisk grundutbildning vid Uppsala Universitet, som både reser och undervisar i regionen. Hur ser han på de moln som hänger över Sydostasiens gröna hjärta?

Vi hör också Ed Grumbine vid Kunming Institute of Botany, miljörådgivaren Tang Ping och Anna Forslund vid Världsnaturfonden.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Tor 21 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Ons 20 sep kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 19 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 18 sep kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".