Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Spännande och närgångna berättelser från din hemstad.
Ett avsnitt från P4 Dokumentär
Att komma ut som reumatiker
Sön 29 apr 2012 kl 22:05
Som ung punkare och nyutkommen flata stod Camilla Alexandersson på barrikaden och kämpade för allas lika rättigheter. Men de fotriktiga skorna gömde hon i garderoben och berättade inte för någon om de... många sjukhusbesöken. -I ett samhälle där friskhet är norm är det svårare att komma ut som reumatiker än som homosexuell, säger Camilla.

När Camilla Alexandersson var tonåring fick hon diagnosen JRA (Juvenil Reumatoid Artirit). Men istället för att berätta för andra om sin sjukdom, pushade hon sig hårt för att leva som alla andra.

Fortfarande som vuxen drar Camilla sig för att berätta om sin reumatism. Sporter och fysiska utmaningar upptar en stor del av hennes liv - och här vill hon vara med på samma villkor som alla andra. Men ibland säger kroppen ifrån.

- Vissa mornar när jag åker till jobbet kan smärtan i lederna kännas outhärdlig och jag skulle behöva sitta på bussen. Men omgivningen ser en frisk, ung människa, och jag vet att det sticker i ögonen om jag sätter mig på handikapplatsen. Då biter jag hellre ihop och står kvar

Varför är det så svårt att "komma ut" som sjuk?
I denna P4-dokumentär funderar Camilla över hur rädslan för att berätta påverkat hennes syn på sig själv och hennes relationer till andra.
Och vad händer när man börjar tänja på sina egna gränser och faktiskt börjar berätta?

Följ med under några veckor i Camillas liv när hon grubblar över sin sjukdomsidentitet. Och varför hon fortfarande tycker att det är svårt att "komma ut som reumatiker".

P4 Dokumentären ”Att komma ut som reumatiker är gjord av Hanna Larsson på SR Sjuhärad. hanna.larsson@sr.se

Programmet tillhör kategorin: Dokumentär

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Alla avsnitt från programmet P4 Dokumentär
P4 Dokumentär
Sön 18 jun kl 22:05(37 min)
P4 Dokumentär
Tor 15 jun kl 06:01(15 min)
P4 Dokumentär
Ons 14 jun kl 06:00(25 min)
P4 Dokumentär
Tis 13 jun kl 06:00(21 min)
P4 Dokumentär
Mån 12 jun kl 06:01(24 min)
Upptäck avsnitt från programmet P4 Dokumentär
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".