Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om klassiskt filosofiska ämnen såväl som vår tids mest brännande etiska, existentiella & politiska dilemman...
Ett avsnitt från Filosofiska rummet
Hem
Sön 21 dec 2014 kl 17:00
Vad menar vi egentligen med ”hem”, när vi säger att vi ska resa hem över jul? Vad betyder hemmet för oss? Lotta Sjöberg, Per Svensson och Orvar Löfgren diskuterar meningen med hem, med programledare Lars... Mogensen.

Borta bra, men hemma bäst. När det är mörkt och kallt ute är det skönt att komma hem till det trygga, ombonade. Det välbekanta. Julen är en riktig hemmahelg. Många reser hem till sina föräldrahem, många stannar hemma och myser med familjen. Men vart är det vi längtar, när vi längtar hem? Vad eldar på vår heminrednings- och hemnet-hysteri? Och alla prylar vi suktar efter, hur får de plats i vår vision om den avskalade och smakfullt välstädade boningen?

Ett Filosofiska rummet i juletid om den månne ouppnåeliga drömmen om det perfekta hemmet. 

Programmet tillhör kategorin: Livsåskådning
Alla avsnitt från programmet Filosofiska rummet
Antigone Sön 19 nov kl 17:00(44 min)

På Dramaten spelas nu den klassiska tragedin Antigone av Sofokles. Filosofiska rummet sänder ett samtal med gäster inför publik på nationalscenen.

De mänskliga synderna Sön 12 nov kl 17:00(45 min)

Det är mänskligt att synda. Men vad räknas som syndigt idag? Samtal från Göteborgsoperan mellan Edda Magnason, Ola Sigurdson, Karin Holm, Bengt Brülde och programledare Lars Mogensen.

Mannen Sön 08 okt kl 17:00(44 min)

Många av samhällets problem tycks uppstå av en överdriven manlighet. Är det dags för männen att dämpa sig lite? Kutte Jönsson, Navid Modiri och Mats Olsson diskuterar med Lars Mogensen.

Nonsensforskning Sön 01 okt kl 17:00(44 min)

Har universiteten reducerats till betygsproducerande fabriker? Mats Alvesson hävdar att mycket av dagens samhällsforskning är meningslös. Här samtalar han med Ebba Lisberg Jensen och Tapio Salonen.

Aristoteles Fysik Sön 17 sep kl 17:00(44 min)

Efter närmare 2 300 år finns nu Aristoteles avgörande verk i svensk översättning av filosofen Charlotta Weigelt.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".