Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Korta dokumentärer från nutiden. Nära samtal och reportage om människors liv och idéer.
Sändes tisdag 23 december 2014 kl 11.03

Att vila från köplusten

- Det svåraste har varit att inte använda pengar. För köplusten är djupare rotad än många av oss vill erkänna. Det tog ett tag innan regeln började smaka frihet. Nu känns det som att vi har gått från ”vi får inte ” till ”vi slipper”.

De hade märkt att de ofta befann sig på köpcentra och gallerior under helgen. Och att det tog tid från det de egentligen ville: att gå långpromenader, att laga mat med omsorg tillsammans med vänner, gå i kyrkan, sova middag.

Den nya veckorytmen är färgad av det judiska tänkandet, som handlar om tvärstopp inför sabbaten. Sex dagars arbete och en dags vila – 6:1-tanken - är egentligen vår allra första livsstilskod, menar Tomas. Förra året kom han ut med den uppmärksammade boken ” Det händer när du vilar”.
Men att vila är inte alltid det samma som att göra ingenting. Det viktigaste är att bara göra saker av lust och inte av tvång. Och även Tomas kan njuta av att packa upp en ny mobiltelefon.

- Visst finns det  en materiell lycka, säger han. Men den är oftast kortvarig. Och det är bra att tänka efter vad pengarna gör med vårt levnadsmönster.

Att  avstå från att köpa handlar också om solidaritet med alla som finns i Sverige som inte har råd att konsumera. Och han hoppas att han inte ska göra av med pengar på julafton.

Möt Tomas Sjödin i ett samtal med Anna-Brita Lindqvist i Tendens serie ” När köplusten tar över”.

Användarkommentarer

Alla avsnitt från programmet Tendens – kortdokumentärer
Tis 28 mar kl 11:04(29 min)
Mån 27 mar kl 11:04(30 min)
Tis 21 mar kl 11:04(28 min)
Tis 14 mar kl 11:04(29 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".