Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Svensk fågelforskning på export till Kina
Tis 24 apr 2012 kl 12:10
Som förste svensk har fågelforskaren Per Alström, vid Artdatabanken vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala, blivit gästprofessor vid den kinesiska vetenskapsakademin i Beijing. - Kineserna är så på... hugget idag. De har legat långt efter västerlandet tidigare men är verkligen på gång nu och satsar stort inom alla områden, inklusive vetenskap och ornitologi, så de kommer nog att springa förbi oss inom en inte alltför avlägsen framtid. Vetandets världs Camilla Widebeck träffade Per Alström i ett fågeltorn utanför Uppsala, då han tog en paus mellan flyttlassen.

Per Alström har just inlett sitt år som gästprofessor i Beijing. När han var hemma en vända för att hämta familjen, passade Camilla Widebeck på att träffa honom i en miljö som passar en ornitolog: vid Övre Föret, ett fågeltorn vid Fyrisån en bit nedströms Uppsalas centrum.

De flesta av de fågelarter man kan höra vid Fyrisån hörs även i Kina, berättar Per Alström, ett land han rest och studerat i under många år.

– Kina är ju ett enormt stort land. Det inrymmer så många olika miljöer, så det finns otroligt mycket att titta på.

I tisdagens Vetandets värld får vi höra mer om skillnaderna mellan den svenska och kinesiska forskningskulturen, och om varför en Uppsala-ornitolog är så eftertraktad av det stora och forskningssatsande landet i öster.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Margaret Hamilton trotsade 1960-talets hemmafruideal och blev Apolloprojektets första programmerare. Tack vare hennes mjukvara blev månlandningen möjlig. Samtidigt lade hon grunden för en ny industri.

Drottning Ranavalona styrde över Madagaskar på 1800-talet. Hon har beskrivits både som en kvinnliga version av Caligula och en smart antikolonial hjältinna. Allt handlar om vem som skriver historien.

Kvinnan som skrev världens första roman Mån 13 nov kl 12:10(20 min)

År 1002 börjar en japansk hovdam, Murasaki Shikibu, skriva en berättelse om prins Genji och alla kvinnor han möter. Vad hon inte vet är att hennes bok långt senare ska klassas som den första romanen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".