Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett aktualitetsmagasin om lag och rätt, brott och straff med spänning och djup.
Ett avsnitt från I lagens namn
Invandrarfamiljer drabbas oftare av brott än infödda
Sön 28 dec 2014 kl 12:00
Ett Sverige med svenska familjer, där risken att drabbas av brott ligger ganska konstant. Ett annat Sverige, där barn i invandrarfamiljer allt oftare faller offer för hot, misshandel och rån. Segregationen... syns allt tydligare i brottsstatistiken och Rikskriminalen har pekat ut över 50 invandrartäta bostadsområden där befolkningen plågas av kriminella gäng. Polisen lovar satsningar. Fast kommer den att lyckas när kriminella går till motangrepp och vittnen tystnar? Du lyssnar på det första av två temaprogram under jul- och nyårshelgen i serien ”I lagens namn” med Lasse Wierup. BRÅ:s Trygghetsundersökning baseras på cirka 14 000 intervjuer med människor i olika befolkningsgrupper. Och för brott efter brott visar det sig alltså att en större andel av andra generationens invandrare uppger att de har blivit drabbade. Personer som är födda utomlands är också överrepresenterade i brottsstatistiken, men inte lika mycket. En hypotes är att det förklaras av att de inte har lika många kontaktytor i samhället. - Om man då tittar på personer som är utsatta för misshandel, så ser man ju då att när båda föräldrarna är utrikesfödda så ligger utsattheten på 3,6 procent, säger Lars Korsell på Brottsförebyggande rådet. Men när minst en förälder är inrikes född så är risken bara 2,3 procent, så det är ju en väsentlig förhöjning. Procentuellt sett är alltså risken att bli misshandlad 50 procent högre för dem med utlandsfödda föräldrar. Den här skillnaden har uppstått på bara några år. 2009 uppgav lika många — 2,2 procent — av både andra generationens invandrare och den helsvenska gruppen att de hade drabbats av misshandel under det aktuella året. Dessförinnan var förhållandet det omvända. Fram till 2009 uppgav en högre andel av dem med minst en svenskfödd förälder att de hade utsatts för misshandel än de med utlandsfödda föräldrar. - Men det gäller ju också andra brott, så det är ganska genomgående att det ser ut på det här sättet, säger Lars Korsell. När det gäller hot är risken för dem som vuxit upp i invandrarfamiljer 40 procent högre, bedrägeri drygt 50 procent högre och för rån hela 150 procent högre risk.

Statistik om utsatthet för brott för olika grupper

 

Utsatta för brott under 2013:

Något brott mot enskild person:

Svenskfödda med båda/en förälder inrikes född(a) 12,3 %

Svenskfödda med båda föräldrarna utrikes födda 16,9 %

Utrikesfödda 13,7 %

Bedrägeri

Svenskfödda med båda/en förälder inrikes född(a) 3,3 %

Svenskfödda med båda föräldrarna utrikes födda 5,1 %

Utrikesfödda 4,0 %

Hot

Svenskfödda med båda/en förälder inrikes född(a) 4,4 %

Svenskfödda med båda föräldrarna utrikes födda 6,1 %

Utrikesfödda 4,5 %

Misshandel

Svenskfödda med båda/en förälder inrikes född(a) 2,3 %

Svenskfödda med båda föräldrarna utrikes födda 3,6 %

Utrikesfödda 2,0 %

Personrån

Svenskfödda med båda/en förälder inrikes född(a) 0,6 %

Svenskfödda med båda föräldrarna utrikes födda 1,5 %

Utrikesfödda 1,1 %

Sexualbrott

Svenskfödda med båda/en förälder inrikes född(a) 1,4 %

Svenskfödda med båda föräldrarna utrikes födda 1,2 %

Utrikesfödda 1,2 %

Trakasserier

Svenskfödda med båda/en förälder inrikes född(a) 4,6 %

Svenskfödda med båda föräldrarna utrikes födda 6,6 %

Utrikesfödda 6,5 %

Källa: BRÅ:s nationella trygghetsundersökning 2014. Cirka 12 000 personer har tillfrågats om vilka brott de eventuellt har utsatts för under 2013.

Programmet tillhör kategorin: Samhälle
Alla avsnitt från programmet I lagens namn

I dagens program får du följa med upp till de ljusa sommarnätterna i Norrbottens inland – där åklagaren menar sig ha nystat upp den största jakthärvan i Sveriges historia. Och höra en av de åtalade.

Allt fler hävdar nödvärn Sön 13 aug kl 12:00(30 min)

Allt fler misstänkta våldsbrottslingar hävdar nödvärn. Det visar en undersökning I lagens namn gjort. Nödvärnsinvändningar tycks mer än fördubblats på sex år. Åklagare, forskare och domare instämmer.

Vart tionde mord har hedersförtecken Sön 06 aug kl 12:00(30 min)

Av 105 mord förra året var 10 hedersmord. Av 18 kvinnor som mördades 2016 av någon de har en nära relation identifieras sex som hedersrelaterat, enligt en kartläggning av nationella kompetensteamet.

Man får nöja sig med en ordningsvakt Sön 30 jul kl 12:00(30 min)

35 kommuner och landsting uppger att deras kostnader för ordningsvakter och väktare ökat på grund av att polisen inte längre räcker till.

Brott med falsk identitet Sön 23 jul kl 12:00(30 min)

Den terrormisstänkte Rachmat Akilov som häktades efter attacken på Drottninggatan satte ljuset på hur lätt det är att utnyttja falska och felaktiga identiteter i brottsliga syften.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".