Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Veckomagasin om film, tv, dvd och internet. Detta är programmet för dig som vill nå längre och veta mer...
Ett avsnitt från Kino
Malmöpolisen - socialrealism eller dokusåpa?
Fre 20 apr 2012 kl 18:15
Mat och film verkar höra ihop. På filmfestivalen i Berlin finns en hel sidoserie med gastronomisk film. Hur många älskade inte filmen The Trip, fascinerades av Landet Brunsås och fänglsas av Halv åtta... hos mig eller Sveriges Mästerkock. Givetvis har även dokumentärvärlden påverkats av trenden. För en tid sedan kunde man se "El Bulli - cooking in progress", om den spanska krogen El Bulli och deras vetenskapliga inställning till mat, och nu är det premiär för "Jiro dreams of sushi", om en japansk trestjärning sushibar där jakten på perfektion inte har någon gräns. Nina Asarnoj har inventerat en smakfull och växande genre där matskapande faller någonstans mellan konst och vetenskap. I Svt:s nya dokumentärserie Malmöpolisen ska tv-tittarna ska få en inblick i vardagen för poliserna i staden som sägs vara Sveriges våldsammaste. Kino har låtit Rakel Chukri, kulturchef på Sydsvenska Dagbladet, och Shang Imam, programledare för samhällsprogrammet Verkligheten i P3, titta på de två första avsnitten av dokumentärserien. Filmaren Moa Geistrand har besökt utställningen/festivalen Mono No Aware i New York, en sorts festival för konstnärer och filmmakare som arbetar med film, jusprojektioner och installationer - som man sedan kan kombinera med till exempel performanceinslag, uppläsningar och dans. Det enda som inte är tillåtet är digitala projektioner. Man vill helt enkelt komma åt en sorts filmens lavjkänsla. Man skulle kunna säga att det handlar om en sorts analog motståndsrörelse... I maj 1986 bestämde författaren Lena Anderssons klassföreståndare att man skulle investera klassens överskott på kulturpengar i ett biobesök. Eftersom man just läst om Afrika så föll det sig naturligt att man valde den sjufaldigt Oscarsbelönade Mitt Afrika om den danska författaren Karen Blixen med Meryl Streep och Robert Redford i huvudrollerna. Detta biobesök under slutspurten av högstadietiden i Tensta blev betydelsefullt för den då mest sportintresserade Lena Andersson. Anders Bennysson gick hem till henne för att ta reda på konsekvenserna av det där biobesöket.

Den danska komikern Dirch Passers liv har blivit till långfilmen Dirch. Trots att Passer är en av de legendariska underhållarna i vårt grannland och gjort både tv och film i Sverige, så är det nästan ingen som minns honom här idag. Och visst, sen sin död 1980 har kanske inte Dirch Passer varit så aktuell här i Sverige. Letar man bland utbudet på hyr-dvd så har man till exempel bara att välja på mjukporrisen Den ståndaktige kyrkoherden och vikingakomedin Här kommer bärsärkarna. I den sistnämnda springer Dirch och Carl-Gustaf Lindstedt springer runt i djurfällar och vikingahjälmar och Dirch försöker prata dansksvenska.

Programledare: Roger Wilson

Producent: Sara Lundin

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kino
Kino
Fre 11 dec 2015 kl 19:03(52 min)
Kino
Fre 04 dec 2015 kl 14:03(43 min)
Kino
Fre 27 nov 2015 kl 14:03(45 min)
Kino
Fre 20 nov 2015 kl 14:03(45 min)
Kino
Fre 13 nov 2015 kl 14:03(45 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".