Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Slutade sändas 2012. Kulturmagasin med internationell utblick. Programmet rör sig i gränslandet mellan...
Ett avsnitt från Kulturradion: Kosmo
Burma - om förtryck, fiktion och framtid
Lör 21 apr 2012 kl 16:03
På mindre än ett år har Burma blivit ett öppnare samhälle. Hundratals politiska fångar har släppts, cesuren har lättat och i början av månaden, i ett fyllnadsval, vann den politiska ikonen Aung San Suu... Kyi nästan alla parlamentplatser som var möjliga att vinna. Det handlar om ett marginellt politiskt utrymme, men det har stort symbolvärde. Kan man lita på den goda viljan hos militären som styrt landet med järnhand i 50 år? Och hur påverkar det som sker det konstnärliga klimatet?

För bara något år sedan satt många av Burmas ledande författare, musiker och journalister fängslade i militärjuntans fängelser. Andra befanns sig utomlands i exil. Nu pågår en försiktig öppning i Burma - oppositionspartiet NLD får verka fritt, poltiska fångar har släppts och personer som levt i exil har för första gången på över tjugo år möjlighet att återvända till sitt land.

Vad har den nya öppenheten fått för konsekvenser? Hur har årtionden av censur påverkat landets kulturutövare? Det var några av de frågor David Isaksson sökte svar på under sin resa i Burma. Han träffade hiphopare, tjejband, hårdrockare ,författare, konstnärer och komiker. En sak hade de alla gemensamt - den dagliga kampen mot censuren.

Win Maw är en av Burmas mest kända musiker. Han föddes 1962, samma år som militären tog makten i landet, och hans liv har kommit att tätt vävas samman med Burmas samtidshistoria. Win Maws musik och politiska engagemang har inneburit att militären hela tiden har haft ett öga på honom. På toppen av sin karriär fängslade han i sex år för att ha spelat en regimkritisk tolkning av Stairway To Heaven och sedan dess har det blivit ytterligare långa perioder av fängelse och tortyr. 
I januari i år släpptes Win Maw tillsammans med 650 andra politiska fångar. Frilansjournalisten Ulrik Peterson träffade honom i Rangoon.

Kosmos Fredrik Wadström funderar över hur det kommer sig att Aung San Suu Kyi blivit något så ovanligt som en fiktiv person under sin levnad. Inte minst i filmer som Skugga över Rangoon och den bioaktuella The Lady.

Det politiska tövädret i Burma har också medfört förväntningar på landets framtid. Både inne i landet och från omvärlden. Många är nyfikna på det tidigare stängda landet och antalet turister ökar ständigt, samtidigt som investerare står i kö för att bli en del av framgångssagan. 
David Isaksson fortsatte sin resa i Burma i turisternas fotspår och frågade bland andra författaren, dissidenten och den före detta politiske fången U Win Tin hur han ser på sanktionerna och turismen.

Programledare: Anneli Dufva
Producent: Marie Liljedahl

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet Kulturradion: Kosmo
Kulturradion: Kosmo
Ons 31 okt 2012 kl 14:03(44 min)
Kulturradion: Kosmo
Lör 23 jun 2012 kl 16:03(42 min)
Kulturradion: Kosmo
Lör 16 jun 2012 kl 16:03(42 min)
Kulturradion: Kosmo
Lör 09 jun 2012 kl 16:03(42 min)
Kulturradion: Kosmo
Lör 02 jun 2012 kl 16:03(42 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".