Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Är vi redo för solstormar?
Tor 19 apr 2012 kl 12:10
Solstormar kan ställa till stora problem på jorden med bland annat kraftledningar och satellitsystem. Hur ser vår beredskap ut? Hur stora utbrott på solen klarar vårt allt mer teknikberoende samhälle?... Det diskuteras i Vetandets värld idag.

OBS! Programmet sändes 2012

Solen är på väg in i en aktiv fas nu vilket gör att fler allvarliga solstormar kan drabba jorden, något som kan leda till störningar i elförsörjning, på GPS, flygtrafik, telekommunikationer och till och med tågtrafik.

Senast idag torsdag togs den här frågan upp i en kommenterande artikel i tidskriften Nature där kontentan var att vårt elektronikberoende samhälle skulle kunna drabbas hårt av riktigt svåra solstormar, och att vi inte vet hur stor sannolikheten är för just de värsta stormarna.

Så frågan är vad vi har att vänta oss och inte minst hur väl rustade är vi att hantera sådant rymdoväder? Solforskaren Henrik Lundstedt vid institutet för rymdfysik och Helena Lindberg, generaldirektör för Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, hjälper till att reda ut frågorna.

Det här är en solstorm

Solstormar är samlingsnamn för två typer av rymdväder: geomagnetiska stormar och soleruptioner. Vid kraftiga utbrott slungas plasmamoln bestående av laddade partiklar ut. Om plasmamolnet träffar jorden kan energi överföras till jordens magnetosfär och en geomagnetisk storm bildas. Vid en soleruption skickas strålning ut från solen. Om strålningen riktas mot jorden kan den störa radiokommunikation och satelliter.

Källa: MSB

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Vetandets värld
Igår kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Ons 20 sep kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 19 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 18 sep kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".