Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radios matprogram som tittar djupt i grytorna.
Ett avsnitt från Meny
Camilla Sparring – Matupprorskan från Dalarna
Tor 19 apr 2012 kl 10:03
Fia Gulliksson får besök av kvinnan från Dalarna som startade ”Matupproret” - Camilla Sparring. Hon vill att den mat som bjuds i det offentliga köket ska vara närproducerad, utan onödiga tillsatser och... att djuren ska behandlas väl. Hennes uppror har fått närmare 100 000 anhängare sedan starten 2008. Med Fia talar hon om sin drivkraft och sina mål. Tillsammans i Meny lagar de en utsökt måltid bestående av oxsvansragu, persiljerotmos, efterrätt bestående av glass med indisk morotssås och till måltiden Tuttul, ett hälltunnbröd från Rättvik.

  
Alla människor har en röst. Varje människa gör skillnad.

  
För tre år sedan fick Camilla Sparring nog
och tog upp kampen mot det matindustriella komplexet och storfinansen. Hon räds inte Lagen om offentlig upphandling, EU-direktiv, det politiska etablissemanget eller pampar och direktörer.

Hon vill ge en röst åt de svaga grupperna i vårt samhälle barn, sjuka och gamla, de som inte har bra skydd i svensk lagstiftning. Hon vågar kräva att våra förtroendevalda ska ta det ansvar vi förväntar oss av dem och ger konkreta exempel på missförhållanden. Och tips på utvägar för både den offentliga restaurangen och dess gäster.

Hon berättar om enkel vardagsmat, om varifrån maten kommer, om vår matkultur och måltiden som källa till välmående, om alla de små enkla val vi kan göra för att vi och vår planet ska må så bra som möjligt.

Följ med på en resa som gått via skolmatsalen, till ett hundratusen underskrifter, ett antal vänner för livet och mynnar i en stiftelse, folkbildning på bred front och förberedelser för en ny lag.

En resa mot god, ren och rättvis mat för alla.

REPORTAGE:


TÄVLING

#link=301507#- om matrelaterade filmscener och filmer.

Programmet tillhör kategorin: Livsstil
Alla avsnitt från programmet Meny
Bakom varje filé finns ett djur
Igår kl 10:03(30 min)
Nu är lammen så stora att det är dags för slakt. De flesta av oss vet ingenting om slakt. Och vill nog inte heller veta. Det är som att hela vårt samhälle bestämt sig för att mörka och glömma.
Igår kl 10:03(30 min)
Nu är lammen så stora att det är dags för slakt. De flesta av oss vet ingenting om slakt. Och vill nog inte heller veta. Det är som att hela vårt samhälle bestämt sig för att mörka och glömma.
Helle Robertson är kläddesignern som blev marmeladkokerska. För att hon ville rädda världen.
Tor 12 okt kl 10:03(30 min)
Helle Robertson är kläddesignern som blev marmeladkokerska. För att hon ville rädda världen.
I svamparnas rike
Tor 05 okt kl 10:03(29 min)
I sin lilla lokal i Malmö – ”svampgrottan” – odlar Christina Persson allt från ostronmussling till korallticka och igelkottsvamp.
Tor 05 okt kl 10:03(29 min)
I sin lilla lokal i Malmö – ”svampgrottan” – odlar Christina Persson allt från ostronmussling till korallticka och igelkottsvamp.
Vattenbufflar och mozzarella – i Sverige
Tor 28 sep kl 10:03(30 min)
Varför finns det asiatiska vattenbufflar i Sverige? Och vad är det för skillnad på mozzarella och mozzarella? Allt får sin förklaring i Meny.
Tor 28 sep kl 10:03(30 min)
Varför finns det asiatiska vattenbufflar i Sverige? Och vad är det för skillnad på mozzarella och mozzarella? Allt får sin förklaring i Meny.
Ett program om ointresse för mat. Eller oengagemang. Om mat som nåt jobbigt. Mat som stress och press. Och om olika sätt att hantera att vi trots allt måste äta nåt...
Tor 21 sep kl 10:03(29 min)
Ett program om ointresse för mat. Eller oengagemang. Om mat som nåt jobbigt. Mat som stress och press. Och om olika sätt att hantera att vi trots allt måste äta nåt...
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".