Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges bästa konserter inom klassisk musik, nutida musik, jazz, folk- och världsmusik.
Ett avsnitt från P2 Live
Sång längs blåa färdvägar, finska myter och en evigt ung jazzvibrafonist
Tis 23 dec 2014 kl 19:03
Här finns inget ljud
Här finns inget ljud. Det kan bero på att ljudet innehöll t.ex. upphovsrättsskyddad musik och endast låg kvar i 30 dagar.
Sångerskan, kompositören och fiolspelaren Lena Willemark fick uppdraget av Sveriges Radio att skriva ett verk som fick namnet Blåferdi - "den blå färden" på älvdalsmål. Hör världspremiären från sommarens... Euroradio Folk Festival!

Från samma festival hör vi sedan Duo Syrjälä Korhonen. Ilona Korhonen och Pauliina Syrjälä skapar tillsammans ett unikt och magiskt ljudlandskap med rötter djupt in i fornfinska traditioner med runosång och spel på kantele.

Programmet avslutas med vibrafonisten Gary Burton som stått på världens främsta jazzscener i fem decennier. Han utvecklade tidigt vibrafonen mot ett pianoliknande spel genom att bland annat spela med fyra klubbor istället för två vilket medförde en rikare klang och en mer avancerad harmonik. Den här konserten är inspelad på jazzklubben Fasching i Stockholm!

Programledare: Mats Einarsson


1. Lena Willemark ”Blå ferdi”: Lena Willemark, sång, fiol, presentation, Mia Marin och Mikael Marin, femsträngad fiol, Livet Nord, fiol, Leo Svensson Sander, cello, Tina Quartey, slagverk och Mikael Augustsson, dragspel, bandoneon.

2. Duo Syrjälä Korhonen: Illona Korhonen, sång och Pauliina Syrjälä, kantele. Konserter 28/6, Wasa bio och Folkmusikens hus, Rättvik.

3. Gary Burton Quartet: Jorge Roeder, bas, Henry Cole, trummor, Gary Burton, vibrafon, Julian Lage, gitarr. Jazzklubb Fasching, Stockholm 31/10.

Musik som spelats i avsnittet

 • 20.03
  Paulina Syrjälä, Ilona Korhonen - Kanteleen Synty (The Birth Of The Kantele)
  Kompositör: Paulina Syrjälä, Ilona Korhonen
 • 20.14
  Paulina Syrjälä, Ilona Korhonen - Morsian Mäjellä Itki (Bride Cried On The Hill)
  Kompositör: Paulina Syrjälä, Ilona Korhonen
 • 21.45
  Jorge Roeder, Bas, Henry Cole, Trummor, Gary Burton, Vibrafon, Julian Lage, Gitarr. - Big's Groove
  Kompositör: Milt Jackson
Programmet tillhör kategorin: Musik
Alla avsnitt från programmet P2 Live

Hör Elina Vähälä som solist i uruppförandet av Jan Sandströms violinkonsert och sen återvänder vi till New Directions Festival i Piteå och hör Erik Westbergs vokalensemble.

Var beredd på långa klanger och oväntade harmonier i detta festivalnedslag. Hör en långsam renässansblues för orgel och brass samt ett vokalverk baserat på ljud som produceras av det mänskliga örat.

Den tyska saxofonisten Nicole Johänntgen startade nätverket SOFIA för att unga, kvinnliga jazzmusiker ska samlas och stötta varandra. Vi spelade in henne och några kollegor under Ystad Jazzfestival.

Snabba danslåtar varvas med hjärtskärande ballader när Laura Cortese, en av dagens unga stjärnor inom amerikansk folkmusik, står på scen med sitt band. Dessutom hör vi skånelåtar med Karin Wallin.

KONSERT: Prins Eugen och musiken Mån 20 nov kl 19:03(117 min)

Lyssna på en helkväll med musik av tonsättare som har kopplingar till prins Eugen och hans konstnärskap, däribland Emil Sjögren och Wilhelm Stenhammar.

Upptäck avsnitt från liknande program

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".