Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett forum för den talade kulturessän där samtidens och historiens idéer prövas och möts.
Ett avsnitt från OBS
Förföljande melodi ger röst åt det omedvetna
Tis 17 apr 2012 kl 13:45
Psykologen Tomas Videgård berättar om psykoanalytikern Theodor Reik, som år 1925 fick en melodi ur Mahlers Uppståndelsesymfoni i huvudet. Det tog Reik ett helt liv att förstå varför han börjat tänka på... just den melodin vid just detta speciella tillfälle. Hör på köpet Ulf Karl Olov Nilsson läsa sin specialskrivna dikt det omedvetslösa. (Det här programmet sändes första gången den 11 mars 2010. Vi sänder det igen eftersom psykologi är ett tema som går igen i alla veckans OBS: ett förspel till onsdagens och torsdagens program om Freud och hans eventuella betydelse idag).

Theodor Reik skrev dessutom en bok där han går igen varför han kom på just denna melodi vid just detta tillfälle. Boken fick titeln The Haunting Melody, som Reik publicerade 1953.

Det omedvetslösa livet

Vad skulle livet vara utan det omedvetna? Skulle ett fullständigt medvetet liv vara transparent, rationellt, utan hemligheter? Det frågade sig Ulf Karl Olov Nilsson, poet och psykolog, efter att Socialstyrelsen skapat nya preliminära riktlinjer för psykiatrin, där den kognitiva beteendeterapin, KBT, framhålls som behandlingsform i stället för den psykodynamiska terapin, som Sigmund Freud lade grunden för. 

Ulf Karl Olov Nilsson specialskrev då en dikt för oss där han reflekterar över ”det omedvetslösa”.

Böcker och musik

Böcker:
Theodor Reik: The haunting melody: psychoanalytic experiences in life and music, New York, 1953.
Friedrich Gottlieb Klopstock: Die Auferstehung

Musik:
Gustav Mahler: Symfoni nr 2 i c-moll – "Uppståndelsesymfonin"

Programmet tillhör kategorin: Kultur/Nöje
Alla avsnitt från programmet OBS
Östern bakom ögonlocken Kl 13:04(9:42 min)

I "Östern" tar den polske författaren Andrzej Stasiuk transsibiriska hela vägen till Kina för att försöka förstå den kommunistiska människan och sitt förflutna. Och kanske få syn på framtiden.

Hur lever man ett autentiskt liv? Sociologen Emma Engdahl om egenintresset som moralisk princip.

Jag raderar männen ur flickans telefon Tis 21 nov kl 13:04(11 min)

Är jag ett tomrum under lite tyg? Eller en människa? Jenny Teleman reflekterar över vad ett oönskat grepp om en liten flickas bröst egentligen betyder. Något som avgörs av de som står runtomkring. ‎

Öst och väst är ett kärlekspar Mån 20 nov kl 13:04(9:21 min)

Högerpopulister och religiösa extremister vill att vi lever i okunskap om att öst och väst är präglat av varandra. Men ibland går de inte ens att skilja åt, säger idéhistorikern Michael Azar.

Flera spektakulära fynd tyder på vida kulturella kontakter mellan vikingar och muslimer. Men vad visste de om varandra egentligen? Det funderar religionsvetaren Maths Bertell på.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".