Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
I Rwanda förbereds ett kunskapssamhälle
Tis 17 apr 2012 kl 12:10
I folkmordet i Rwanda 1994 mördades inom loppet av tre månader 800 000 människor. Våldsvågen slog också hårt mot landets bildade elit - många forskare mördades eller flydde landet för att aldrig komma... tillbaka. Nu talar alla om en renässans i Rwanda och om att bygga ett nytt kunskapssamhälle.

Fattigt på råvaror, överbefolkat och med djupa konflikter inom befolkningen - i det läget ses kunskap som vägen framåt för Rwanda. En rad ambitiösa mål har satts upp - malaria ska utrotas till 2015, och 2020 vill Rwanda kvala in som så kallat Middle income country - alltså medelinkomstland, vilket innebär en BNP per kapita på 1000 dollar.

2300 kilometer fiberoptisk kabel har grävts ner och målet är att tre procent av BNP ska satsas på forskning. Men går det att förvandla ett lantbrukande folk till att bli en it-nation på bara tjugo år?

I gårdagens vetandets värld besökte vi Demokratiska Republiken Kongo och fick ett smakprov på hur svårt det är att vara forskare i ett av världens mest förstörda länder - idag sätter reportrarna Marcus Hansson och Peter Bjurbo fokus på Rwanda - ett land som precis som Kongo varit nere på bottnen men nu vänt uppåt med stor kraft och med en mycket stark framtidstro.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld
Vetandets värld
Fre 22 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Tor 21 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Ons 20 sep kl 12:10(20 min)
Vetandets värld
Tis 19 sep kl 12:10(19 min)
Vetandets värld
Mån 18 sep kl 12:10(19 min)
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".