Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Ett avsnitt från Vetandets värld
Forskningsfusket slutade i självmord
Mån 29 dec 2014 kl 12:10
Det som såg ut att vara ett genombrott i stamcellsforskningen visade sig vara fejk. I svallvågorna av skandalen har en forskare begått självmord och en hel avdelning vid forskningsinstitutet Riken har... tvingats stänga.

Den japanska forskaren Haruko Obokata höjdes i början av året till skyarna för att hon lyckats framställa stamceller med hjälp av en helt ny metod.

Genom att chocka mogna celler med ett syrabad kunde hon få dem att "backa" till att bli stamceller. Hon blev hela forskarvärlden omslagsflicka och media hann utnämna henne till Nobelpristagare flera gånger om.

Sedan briserade bomben. Forkningsresultaten var av allt att döma fejkade. Bilder som presenterades som "bevis" var tagna vid ett annat tillfälle. Obokatas mentor och medförfattare begick självmord och det världsberömda forskningsinstitutet Riken har fått sig en rejäl törn.

Har jakten på ära och nya anslag gått för långt ?

Medverkar i programmet gör professor Outi Hovatta och stamcellsforskare Anna Falk vid Karolinska institutet samt Douglas Sipp, samordningsansvarig på forskningsinstitutet Riken.

Sedan programmet sändes har det hänt en del i den här historien: Den japanska forskaren Haruko Obokata har fortsatt med sina försök men inte kommit vidare och till slut givit upp. Hon har även upp sig från forskningsinstitutet. Efter påtryckningar från den japanska regeringen har Obokatas arbetsgivare, det statliga forskningsinstitutet Riken, även inlett ett åtgärdsprogram som ska avskräcka andra från att fuska. Etik och ansvar ska ges högsta prioritet.

Haruko Obokata erbjöds att vara med i en intervju, men hon har valt att inte medverka.

Programmet tillhör kategorin: Vetenskap/Miljö
Alla avsnitt från programmet Vetandets värld

Kemipristagaren Jacques Dubochet glömmer aldrig ögonblicket då han lyckades göra det alla trodde var termodynamiskt omöjligt. Ulrika Björkstén har träffat honom i hemmet i Schweiz.

Kryo-elektronmikroskopet har fått 2017 års Nobelpris i kemi och beskrivs som en revolution inom biokemin. Men vägen till framgång har varit både lång och besvärlig berättar två av nobelpristagarna.

Könsstympning minskar i världen Mån 20 nov kl 12:10(19 min)

Varje år blir mer än två miljoner flickor omskurna eller könsstympade. Men traditionen minskar sakta. Hur skyndar man på processen? Följ med till Djibouti där omskärerskan lagt ner rakbladet.

Namngivna kvinnor lyser med sin frånvaro i historieböckerna. Nu höjs ropen för en förändring av den traditionella historiaskrivningen.

Växtjakten efter klimatkatastrofen Tor 16 nov kl 12:10(19 min)

En klimatkatastrof får till följd att den skandinaviska naturen utraderas, alla former av högre liv slås ut. Det här är ingen undergångsprofetia. Det har redan hänt.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".